13 august 2016. Un an fara regina Ana a Romaniei, figura luminoasa a exilului romanesc. Cum l-a ajutat Maiestatea Sa pe Regele Mihai sa-si inregistreze mesajele pentru Radio Europa Libera

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


13 august 2016. Un an fara regina Ana a Romaniei, figura luminoasa a exilului romanesc. Cum l-a ajutat Maiestatea Sa pe Regele Mihai sa-si inregistreze mesajele pentru Radio Europa Libera


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
In urma cu un an, pe 13 august 2016, Romania si Republica Moldova erau unite intr-o zi comuna de doliu national. Romanii din cele doua state isi luau ramas-bun de la Regina Ana. Zeci de mii de persoane au mers la Curtea de Arges, unde monarha a fost inmormantata in necropola regala.
Despre viata Reginei Ana a Romaniei au fost scrise mii de articole. Sunt cunoscute eroismul ei din cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand a servit in Fortele Franceze Libere ca infirmiera si ca sofer de ambulanta, iar pentru meritele sale a primit Crucea de Razboi, oferita de generalul Charles de Gaulle. Apoi, s-a vorbit si s-a scris despre povestea romantica de dragoste cu Regele Mihai I, pe care l-a cunoscut la Londra si cu care s-a casatorit in Grecia, la Atena, dupa ce monarhul Romaniei a fost obligat sa plece in exil. "Romania liberaa" a publicat si relatarea Reginei Ana despre modul in care a descoperit tara sotului, dupa caderea comunismului, precum si impresia pe care i-au facut-o marile orase ale Romaniei. Insa este mai putin cunoscuta activitatea Reginei in favoarea exilului romanesc.
Centrul unei sperante
Inca din primele minute ale exilului sau, Regele Mihai I a devenit figura centrala a romanilor liberi care se aflau in Occident. "Intreg exilul democratic s-a raportat la Rege, care era considerat oficial drept Factorul Constitutional. Toti liderii exilului romanesc i-au recunoscut Regelui aceasta calitate, de la primul presedinte al Comitetului National Roman, generalul Nicolae Radescu, ultimul prim-ministru legitim al Regatului Romaniei, la succesorul sau in fruntea Comitetului National Roman, fostul ministru de Externe, Constantin Visoianu si pana la presedintele Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi, Ion Ratiua", a explicat vicepresedintele Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei, Valentin Lungu.
Poate ca activitatea intensa a Regelui Mihai I ar fi fost imposibila fara sprijinul Reginei Ana. Uneori, acest sprijin lua forme neasteptate. In cartea "Ana a Romaniei. Un razboi, un exil, o viataa", scrisa de ASR Principele Radu al Romaniei si publicata la Editura Humanitas, Regina Ana a Romaniei relata modul in care erau inregistrate mesajele Regelui Mihai I destinate radiourilor occidentale cu emisie in limba romana.

Regina, tehnician radio
"Trebuie sa mentionez aici ca toate mesajele Regelui de la Radio Europa Libera, de-a lungul anilor, erau imprimate de mine pe banda magnetica intr-o camera in care copiii nu aveau voie sa intre pe parcursul operatiunii. Aceasta le dadea o stare de curiozitate cu totul exceptionala, "mama inregistrandu-l pe tata"! Era ceva aproape misterios, cu totul de neatins. La inceput foloseam un microfon mare si un magnetofon solid. Cu anii, am apelat la serviciile unui casetofon mai suplu, dar tot cu un microfon destul de mare; casetofonul a devenit si el demodat in timp. Dupa 1990, mesajele pe care Regele le-a trimis sau adus in fiecare an in tara au avut si varianta lor "radio", inregistrata tot de mine. Am fi putut, dupa 1990, sa apelam la un serviciu profesionist, dar noi am pastrat traditia atator ani de complicitate si de speranta. Pe amandoua le-am impartit impreuna cu multa incredere, sprijinindu-ne unul pe celalalta", relata Regina Ana a Romaniei. Trebuie spus ca, in primii ani ai exilului, interesul radiourilor occidentale pentru mesajele regale era foarte mare. Apoi, pe masura ce liderii occidentali doreau sa faca afaceri cu dictatorul Nicolae Ceausescu, mesajele Regelui Mihai au inceput sa nu mai aiba loc in emisiunile in limba romana. De exemplu, in 1975, conducatorii francezi au suprimat redactia romaneasca a Radio Paris, reinfiintata in 1985 in cadrul Radio France Internationale.
Insa, pe masura ce Occidentul incepea sa cunoasca adevarata fata a comunismului din Romania, Regele Mihai I a fost recunoscut din nou drept figura centrala a exilului democratic, iar radiourile occidentale cu emisie in limba romana au redevenit interesate de mesajele regale, care au ajuns, din nou, pe calea undelor, la romanii din Romania si din Basarabia. Regina Ana s-a implicat personal in multe episoade, ramase necunoscute publicului romanesc.
De exemplu, in salvarea "filierei danezea". In a doua jumatate a anilor 1980, Danemarca era una dintre putinele tari din Europa Occidentala care permi-teau romanilor sa calato-reasca fara viza. Mii treceau granita in Ungaria, iar de la Budapesta luau avionul spre Copenhaga. Ajunsi in Danemarca, cereau imediat azil politic. In acei ani, numarul romanilor ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Maiestatea Sa | Regele Mihai |
2007-2011 News20.ro --