Alaptarea bebelusului – cat este de importanta inainte si dupa diversificare

Laptele matern este cu adevarat o minune. Este o masa completa pentru bebelus, gata ori de cate ori cel mic este infometat si oriunde s-ar afla mama impreuna cu bebelusul ei. Cu putin sprijin si cu informatii de buna calitate, majoritatea mamelor isi pot alapta bebelusii in deplina siguranta.

Ce spun specialistii despre importanta laptelui matern pentru bebelusi?
Sunt nenumarate motive pentru care expertii sustin ca laptele matern este alimentul natural cel mai potrivit pentru bebelusi. Intai de toate, laptele matern este conceput de natura in mod perfect. Am putea spune ca laptele matern s-a dezvoltat de-a lungul a milioane de ani pentru a se potrivi cu exactitate nevoilor copilului. Desi producatorii de formule de lapte incearca sa copieze laptele matern cat mai aproape posibil, formula de lapte nu va fi niciodata exact la fel ca laptele matern. Laptele mamei se adapteaza la nevoile schimbatoare ale bebelusului, pe masura ce se dezvolta si are nevoie de mai putina hrana. Mai mult decat atat, laptele matern se schimba chiar si in timpul unei singure alaptari – prima portie de lapte va fi mai subtire si va potoli setea micutului, ca ultima portie de lapte sa fie bogata, cremoasa si plina de grasimi bune. Gustul laptelui se schimba in functie de ce anume consuma mama, ceea ce inseamna ca un copil alaptat va accepta mai usor gusturi noi atunci cand va avea loc diversificarea.
In al doilea rand, laptele matern este un aliment complet, intrucat contine toate substantele nutritive de care bebelusul are nevoie in primele sase luni de viata. In aceste luni, copilasii nu au nevoie de apa sau de alte alimente in afara de laptele mamei care este usor de digerat si este usor absorbit de sistemul lor.
In al treilea rand, laptele matern este baza pentru o dezvoltare sanatoasa. Atat colostrul, cat si laptele matur contin anticorpi si alti agenti care protejeaza bebelusul impotriva infectiilor si bolilor precum gastroenterita, infectii ale tractului respirator, infectii ale urechii si diabet de tip 1. La randul lor, grasimile din laptele matern sunt importante pentru dezvoltarea creierului copilului. In cele din urma, laptele mamei contribuie la dezvoltarea vederii copilului, la dezvoltarea maxilarului, gurii si vorbirii sale.
Datele arata ca bebelusii alaptati prezinta un risc mai scazut de deces, inclusiv sindromul mortii subite la sugari sau alte accidente fatale in timpul somnului. O alta parte frumoasa a alaptatului consta in apropierea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *