Ambasada SUA la Bucuresti: Sistemul de rachete din Romania este exclusiv defensiv

Foto: facebook.com / U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania

“Sistemul?Aegis Ashore?din Romania este exclusiv defensiv”, se arata pe pagina Facebook a Ambasadei SUA la Bucuresti.
Statele Unite respecta intru totul obligatiile Tratatului INF, se arata in comunicatul Misiunii SUA la NATO, postat pe pagina Ambasadei SUA.
In comunicat se face referire la trei componente despre care Rusia a ridicat suspiciuni de incalcare a Tratatului INF, una dintre ele fiind sistemul de rachete Aegis Ashore Missile Defense Systems, instalat in Romania si Polonia.
Sistemul Aegis Ashore instalat in Romania respecta normele Tratatului INF si poate lansa doar rachete interceptoare defensive, SM-3, se mai precizeaza in comunicat.
Sistemul instalat nu are software, echipamente si infrastructura necesare pentru a putea lansa si rachete balistice (rachete ofensive, cum ar fi Tomahawk), se arata in comunicat.
Sistemul Aegis Ashore nu a lansat niciodata si nu a fost testat pentru lansarea unor rachete ofensive, deci nu este interzis, mai mentioneaza comunicatul.

Ministerul rus al Apararii a cerut joi ca SUA sa distruga sistemele balistice MK-41 din Romania, pentru a respecta din nou Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare. Ambasadorul rus la Bucuresti a dat asigurari ca Romania nu va fi tinta unor actiuni ostile.
“Ministerul Apararii al Federatiei Ruse propune partii americane ca in perioada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *