Aragaz sau plita electrica cu inductie? Ce sa alegi pentru bucataria ta

Daca sunteți pe punctul de a va muta intr-o casa noua, una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa le luați este cum veți gati și pe ce: veți folosi un aragaz tradițional pe gaz sau veți alege alternativa moderna a unei plite eletrice cu inducție?
Un aragaz este cel mai tradițional mod de gatit. Multe gospodarii folosesc un aragaz la care sursa de caldura provine din diferite gaze inflamabile, cum ar fi gazul natural, butanul, propanul sau gazul petrolier lichefiat.
In schimb, inducția pentru gatit a fost brevetata prima data la inceputul anilor 1900 și ulterior au fost dezvoltate și plitele electrice cu inducție. In locul unei conduceri termice prin foc, incalzirea prin inducție incalzește un dispozitiv de gatit prin inducție magnetica prin electricitate.
Exista argumente pro și contra in ceea ce privește atat utilizarea unui aragaz, cat și a unei plite de gatit cu inducție. Atunci cand alegeți intre aceste doua, evaluați prioritațile, capacitatea financiara și preocuparile dumneavoastra de siguranța. Mai jos, am alcatuit o lista cu avantaje și dezavantaje pentru fiecare, pentru a va ajuta sa luați o decizie.
Avantajele unui aragaz
– Fara pierdere de putere. Unul dintre avantajele cele mai evidente ale unui aragaz de gatit cu gaz fața de gatitul cu inducție este ca nu exista pierderi de putere. Chiar și atunci cand electricitatea se oprește, aparatele de gatit pentru intreaga familie nu vor fi perturbate.
– Emisie redusa de caldura. Gatitul la un aragaz pastreaza bucataria mai rece. Caldura se disperseaza imediat dupa ce gazul este oprit.
– Temperatura de gatit exacta. Temperatura necesara pentru gatit este obținuta cu precizie și cu ușurința pe aragaz. Indiferent daca dai flacara mai jos sau mai sus, temperatura se schimba imediat. Inducția, pe de alta parte, necesita mai mult timp pentru ca schimbarea flacarii sa aiba loc.
Dezavantaje ale unui aragaz
– Murdar. Gatitul pe un aragaz poate fi murdar, deoarece acesta are gratare metalice peste fiecare arzator pentru a ține vasele și tigaile peste flacara. Alimentele se varsa frecvent in jurul acestor arzatoare și trebuie sa le curațați pentru a menține curațenia locului in care gatiți.
– Necesita instalare. De fiecare data cand comandați o butelie pentru aragaz sau cand vreți sa il conectați la o sursa de gaz, aveți nevoie de un profesionist care sa va ajute cu instalarea.
– Potențial pericol. Utilizarea unui aragaz poate fi periculoasa, mai ales daca acestea nu sunt instalate și utilizate in mod corespunzator. Scurgerile de gaz pot aparea in casa dumneavoastra, ceea ce poate crea probleme de respirație și posibile explozii sau incendii.
Avantajele unei plite cu inducție
– Fara caldura risipita. Gatitul de inducție alimenteaza vasul de gatit cu caldura.
– Plita rece. Caldura de la inducție se distribuia numai pe vasul de gatit și nu este distribuita in jurul vasului de gatit. Prin urmare, plita ramane rece, astfel incat nu va exista pericol pentru copiii din jur.
– Siguranța maxima. Plita cu inducția de gatit pastreaza restul plitei rece. Deoarece gatitul prin inducție nu produce foc, iar energia este transferata doar catre vasul de gatit, puteți folosi soba de inducție chiar și la nivelul maxim și chiar puteți pune mainile pe ea fara sa fiți ars sau sa intampinați consecințe negative. Prin urmare, gatitul prin inducție are un risc mult mai mic de incendiu și pentru sanatate in comparație cu un aragaz.
Dezavantajele plitei cu inducție
– Funcționeaza numai cu recipiente magnetice de gatit. Dezavantajul cel mai evident al utilizarii gatitului cu inducție este faptul ca funcționeaza numai cu vase, tigai și alte recipiente de gatit din materiale magnetice. Aceste tipuri de vase sunt mai scumpe decat cele obișnuite.
– Intreruperea alimentarii. Plitele cu inducție lucreaza numai cu putere. Cand exista o intrerupere a alimentarii, nu veți putea sa va preparați mesele.
– Nu le puteți utiliza daca aveți un stimulator cardiac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *