Atac la securitatea energetica! Guvernul PSD a pus ochii si pe banii de investitii ai companiilor strategice

Disperat ca nu are destui bani sa acopere cheltuielile cu pensiile si salariile, Guvernul a pus ochii pe banii din rezerve ai companiilor de stat. Cele mai bogate sunt cele din energie, dar sumele sunt destinate unor proiecte de importanta strategica.
Investitiile sunt prioritare in mandatul sau, spune de cate ori iese public, ministrul Energiei, Toma Petcu, vicepresedinte ALDE Giurgiu. In realitate, cifrele din executia bugetara la sase luni ale companiilor mari din subordine il contrazic. Hidroelectrica a realizat pana acum 24% din ce si-a propus anul acesta, Nuclearelectrica, doar 21%, mai putin decat realizase anul trecut pe vremea -aceasta, cand oricum a avut un program mai mare de investitii, potrivit datelor comunicate de cei doi mari producatori de energie. Companiile au fortat insa obtinerea de profituri uriase in acest an, din care vor alimenta bugetul de stat.
Romgaz, “jumulita” de profituri
In plus, aceste companii au rezerve importante de bani, destinati unor pro-iecte foarte mari, precum retehnologizarea Unitatii 1 de la Cernavoda, daca vorbim despre Nuclearelectrica. Romgaz avea, in aprilie, circa 3 miliarde de lei in conturi, insa producatorul national de gaze a inceput in acest an construirea unei termocentrale la Iernut, cea mai mare investitie a statului roman in producerea de energie de la Revolutie incoace, evaluata la peste 268 milioane euro. In plus, societatea trebuie sa faca investitii foarte mari pentru imbunatatirea si extinderea sistemului de inmagazinare a gazelor naturale. Cu toate astea, Ministerul Energiei, actionarul majoritar, a cerut vinerea trecuta convocarea de urgenta a Adunarii Generale a Actionarilor, care sa aprobe distribuirea suplimentara de dividende in valoare de 750 milioane de lei din profiturile reportate ale anilor trecuti. Asta dupa ce Romgaz deja a dat 925 milioane din profitul realizat in 2016.
In acest moment, toate companiile mari din domeniu se tem ca vor trece prin aceeasi situatie. In proiectul de rectificare bugetara publicat vineri de Ministerul Finantelor, Guvernul vrea sa obtina doua miliarde de lei din dividende suplimentare. Un sfert din bani i-ar veni numai de la Romgaz, proportional cu participatia detinuta de Ministerul Energiei in companie, de 70% din capitalul social. OUG 29/2017 permite statului sa ceara bani din rezerve.
Ultima strigare pentru Reactorul 1
Printr-o situatie similara a trecut si Nuclearelectrica, in luna aprilie, cand Fondul Proprietatea, care detine un pachet de 9% din actiunile companiei, a propus distribuirea sumei de 452,27 milioane lei din rezultatul reportat al societatii, sub forma de dividende suplimentare. La acel moment, propunerea, venita tot pe fondul OUG 29, a fost respinsa. Daca s-ar fi aprobat, masura ar fi lovit rau compania, care are lichiditati de 1,65 miliarde lei, din care insa 1,2 miliarde lei sunt datoriile facute pentru reactorul doi, care trebuie platite pana in 2022. Net, compania dispune de 450 milioane lei.
Pus in functiune in 1996, primul grup se apropie de expirarea orelor de functionare, iar pana acum ar fi trebuit sa fi demarat deja proiectul pentru extinderea duratei de viata. Cele 210.000 de ore maxime de functionare, cat e perioada normata, se vor atinge la mijlocul lui 2023, dar pregatirea unui astfel de proiect complex de retehnologizare trebuie inceput cu 8-10 ani inainte, fiindca implica foarte multe studii, dar si cumpararea unor echipamente cu ciclu lung de fabricatie, care trebuie comandate cu 4-5 ani inainte de inceperea lucrarilor. Solutia de compromis gasita este obtinerea aprobarii de la constructorul canadian (CANDU) pentru prelungirea provizorie cu inca circa 20.000 de ore de functionare, care ar permite productia pana in 2026. Solutii similare au adoptat alte patru centrale nucleare cu -aceeasi tehnologie din lume. Nici aceasta propunere nu a fost votata de reprezentantii Ministerului Energiei in AGA. Oricum, o decizie in acest sens va fi luata doar daca un studiu comandat canadienilor va confirma solutia. Intr-o conferinta organizata de ziarul Bursa, joia trecuta, reporterul de la “Romania libera” l-a intrebat pe ministrul de resort, Toma Petcu, de ce nu s-a asigurat, de la inceputul mandatului, ca va demara acest proiect. Ministrul a declarat ca retubarea “trebuie sa fie o prioritate pentru noi”, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *