Black Sea Oil & Gas a luat decizia de a investi in productia de gaze din Marea Neagra

Informatia a fost confirmata, pentru AGERPRES, de reprezentanti companiei, care urmeaza sa emita in cursul diminetii de joi un comunicat de presa in care vor detalia acest aspect.
Anuntul vine dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute seful companiei, Marc Beacom, declara, potrivit Reuters, ca BSOG a primit autorizarea Ministerului Energiei pentru efectuarea lucrarilor offshore necesare pentru inceperea productiei de gaze naturale din perimetrul XV Midia, dar a avertizat ca noile taxe ar putea afecta dezvoltarea acestui proiect.
In anul 2008, Black Sea Oil&Gas, companie controlata de fondul Carlyle Group LP, a descoperit doua zacaminte care ar contine aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale intr-o zona amplasata la 120 de kilometri in largul Marii Negre. Compania spera sa demareze productia in 2020, devenind astfel prima firma care va extrage vastele resurse offshore ale Romaniei.
In luna decembrie a anului trecut insa, Guvernul de la Bucuresti a introdus mai multe taxe printr-o ordonanta de urgenta, fara un studiu de impact sau o dezbatere publica, printre care si o taxa de 2% pe cifra de afaceri a firmelor din energie si o plafonare a pretului gazelor naturale. Aceste taxe au venit dupa o lege privind forajele offshore care stipuleaza ca firmele romanesti trebuie sa vanda cel putin jumatate din productia lor anuala de gaze naturale in Romania.
“Impactul acestor modificari legislative asupra planurilor noastre de investitii este foarte negativ. Capacitatea noastra de obtine o decizie finala de investitii este afectata in mod negativ” a declarat directorul general al Black Sea Oil&Gas, Mark Beacom.
Spre deosebire de alte tari din regiune, Romania depinde foarte putin de importurile de energie in conditiile in care importa din Rusia mai putin de 10% din necesarul sau de gaze naturale iar restul este produs local, in principal de producatorul de stat Romgaz si grupul OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV.
“Plafonarea pretului la gaze inlatura increderea investitorului ca fiind un producator romanesc nu ii va provoca dezavantaje economice in raport cu investitiile in alte tari”, a spus Mark Beacom. In plus, restrictionarea vanzarilor de gaze provoaca dificultati companiei in a finanta proiectul offshore, a adaugat directorul Black Sea Oil & Gas.
Dupa ce a fost aprobata legea privind zacamintele offshore, in luna octombrie a anului trecut, compania OMV Petrom a anuntat si ea ca amana luarea unei decizii de investitii la perimetrul Neptun, un proiect derulat in comun cu gigantul american ExxonMobil.
Miercuri, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a declarat ca nu sunt intrunite inca conditiile necesare pentru a lua decizia de a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *