Brahmi – Gotu Kola. Secretul regenerarii creierului

Orice persoana, indiferent de varsta sa, are nevoie de claritate mentala. De la elevi, studenti, angajati sau oameni de afaceri, la persoane trecute de varsta a doua si a treia, cu totii au nevoie de functionarea la capacitate optima a creierului, pentru a-si indeplini obiectivele personale sau profesionale, sau pentru a avea o batranete independenta si frumoasa. Cu atat mai mult cu cat odata cu inaintarea in varsta apare si declinul mintal. Insa problemele mintale nu sunt specifice celor care au depasit o anumita varsta. Chiar si asa oamenii nu sunt atenti nici macar la cele mai comune semnale ale unor afectiuni ca de exemplu depresia si anxietatea. Un studiu realizat in Marea Britanie a descoperit ca doar 13% dintre subiecti au raportat un nivel ridicat al sanatatii mintale si aproape doua treimi au marturisit ca au experimentat probleme legate de sanatatea mintala.
Adesea oamenii sunt prea ocupati si stresati de viata de zi cu zi ca sa observe ca sanatatea lor mintala nu se afla la cote inalte. Ceea ce inseamna si ca nu vorbesc cu nimeni si nici nu cer ajutor inainte ca problemele sa se acutizeze.

Sanatate mintala, la ce trebuie sa fii atent!
In afara faptului ca te simti la pamant sau anxios, simptomele care dezvaluie probleme de sanatate mintala pot fi intelese gresit pentru ca unele pot fi comune mai multor afectiuni, ca de exemplu aceleasi tulburari functionale pot fi intalnite atat in cazul depresiei cat si cel al anxietatii.

Iata cateva dintre semnele pe care nu este bine sa le ignori:

Gasesti tot mai des scuze pentru a nu participa la diverse evenimente

Daca observi ca de la o vreme eviti cu indaratnicie orice intalnire cu prietenii sau familia, desi inainte abia asteptai aceste evenimente incepe sa-ti asculti mintea. Este normal ca uneori sa ai si zile mai proaste, insa daca sentimentele negative nu dispar dupa una, doua saptamani este posibil sa te confrunti cu o depresie.

Atunci cand mintea are probleme iti este greu sa vorbesti sau sa gandesti clar. Totodata, iti este dificil sa-ti amintesti anumite lucruri sau chiar sa te concentrezi. Spre exemplu, daca iti este mai greu decat de obicei sa te cpmcentrezi pe ceva sau ai probleme cu lucruri precum punctualitatea ori sa iei decizii legate de serviciu sau scoala, acestea pot fi un semn al unor tulburari de ordin mintal.

Probleme cu somnul

In general, persoanele care se confrunta cu depresia au probleme cu trezitul de dimineata si dorm mai mult decat de obicei. Adesea, se simt epuizati si realizeaza ca le este mai greu decat de obicei sa-si duca la bun sfarsit sarcinile incredintate. In schimb, persoanele care sufera de anxietate adorm cu greu sau se trezesc in mijlocul noptii din cauza grijilor. Sau isi inclesteaza gura ori isi scrasnesc dintii in timpul somnului.
Insa privarea de somn nu face decat sa inrautateasca problemele de sanatate.

Te simti amortit ori indiferent

In momentul in care o persoana se afla in depresie sau sufera de tulburare de stres post-traumatic ii este dificil sa se conecteze atat la mediu cat si la oamenii care o inconjoara. Spre exemplu, daca participa la o sedinta ii va fi greu sa urmareasca ce se intampla sau se va simti ca si cum nu ar fi prezenta la intalnire.

Componenta fizica

Multi oameni au impresia gresita ca tulburarile psihice nu se manifesta si fizic. Insa multe dintre persoanele care sufera de anxietate se confrunta cu greturi, spasme, transpiratii si atacuri de panica. Iar cei care se lupta cu depresia au un nivel de energie scazut si de aceea nu au grija de ei asa cum ar trebui. Spre exemplu, nu-si mai planifica alimentatia, chiar si igiena personala este, pentru ei, greu de pastrat.
Trebuie spus ca absolut oricine poate avea probleme de sanatate mintala. Atat tinerii cat si adultii. Insa persoanele de peste 60 de ani prezinta un risc mai mare de dezvoltare a unor tulburari mintale, neurologice alaturi de multe alte afectiuni, ca de exemplu diabet sau osteoartrite. Mai mult, sunt sanse mari ca o persoana sa se confrunte cu mai multe probleme de sanatate odata.

Problema
Conform unor studii facute publice de catre Organizatia Mondiala de Sanatate, populatia de pe Terra imbatraneste rapid. Intre 2015 si 2050, se estimeaza ca numarul persoanelor de peste 60 de ani aproape ca se va dubla, de la 12% la 22%. Adica se asteapta ca numarul lor sa creasca de la 900 de milioane la doua miliarde. Iar persoanele de varsta a treia se confrunta cu provocari fizice si mintale.
Peste 20% dintre persoanele de peste 60 de ani sufera de tulburari mintale sau neurologice si 6,6% dintre toate dizabilitatile din randul acestei categorii a populatiei sunt atribuite tulburarilor mintale si neurologice. Cele mai intalnite probleme de acest fel sunt dementa si depresia care afecteaza intre 5%-7% din intreaga populatie in varsta de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *