CEDO a condamnat Londra pentru interceptarea masiva a comunicatiilor

Interceptarile si masurile luate pentru a obtine date de la furnizorii accesului la internet au incalcat articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului privind “”dreptul la libertatea de expresie””, potrivit deciziei CEDO.
Aceasta evoca indeosebi “”libertatea de a primi sau de a comunica informatii sau idei fara sa poata exista o ingerinta a autoritatilor publice””.
Curtea se declara astfel “”indeosebi de preocupata de absenta oricarei garantii publice referitor la conditiile in care informatiile jurnalistice confidentiale pot fi selectionate in mod deliberat pentru examinare””.
Interceptarile masive si dispozitivul de obtinere a datelor de la furnizorii de acces la internet au incalcat, de asemenea, articolul 8 al Conventiei privind dreptul la respectarea vietii private si familiale, adauga Curtea.
CEDO estimeaza in schimb ca dispozitivul privind schimbul de informatii cu state straine nu constituie o incalcare a Conventiei.
Curtea a fost sesizata de catre 16 reclamanti, organizatii pentru apararea drepturilor cetatenilor sau a drepturilor omului, precum Big Brother Watch, Bureau of Investigative Journalism, precum si jurnalisti de investigatii.
Toti estimeaza ca, din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *