Cauzele colesterolului marit

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Cauzele colesterolului marit


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
1. Alimentatia
Optarea pentru un regim alimentar bogat in grasimi saturate (de exemplu un mic dejun bazat pe oua prajite) poate fi o principala cauza a colesteroului marit.
Grasimile nesanatoase se regasesc adesea in: carne de vita grasa, carne de porc, lapte, oua, unt sau unele tipuri de margarina, branza, si de asemeni in majoritatea alimentelor preparate, piscoturi, chipsuri si alte gustari de acest gen.
Pe de alta parte, grasimile monosaturate si polisaturate regasite in alune sau peste, pot ajuta la scaderea colesterolului LDL; acelasi efect benefic il pot avea si fibrele solubile, regasite in fructe, ovaz, orz si legume.

2. Stresul
Numeroase studii demonstreaza legatura dintre nivelul de stres si cresterea colesterolului din sange, stresul afectand direct anumite obiceiuri si stilul de viata in ansamblu.
Spre exemplu, in momente tensionate, unele persoane consuma in cantitati foarte mari alimente grase si/sau dulci, ajungand astfel sa manifeste hipercolesterolemie. Hormonii de stres (adrenalina si cortizolul) favorizeaza producerea de colesterol, substanta grasa produsa de ficat pentru asigurarea energiei necesare organismului si repararii celulelor degradate.
Problema care intervine insa este nivelul prea mare de colesterol care poate bloca arterele si conduce la o criza cardiaca sau un atac cerebral.
In momente de stres, cortizolul are efectul aditional de a produce mai mult zahar - sursa de energie de scurt timp pentru organism. In situatii stresante recurente insa, zaharul este in nenumarate situatii neutilizat, convertindu-se in trigliceride sau alti acizi grasi. Cercetarile au indicat ca aceste depozite de grasime se localizeaza, de regula, la nivelul abdomenului - crescand astfel riscul pentru afectiuni cardiovasculare sau diabet.

3. Greutatea
In mod normal, greutatea excesiva este in directa relatie cu nivelul crescut al colesterolului, avand in vedere faptul ca organismul stocheaza calorii si trigliceride in exces. Supraponderabilitatea poate duce la cresterea trigliceridelor; aceasta modificare din organism, favorizeaza micsorarea colesterolului bun (HDL). Scaderea in greutate cu macar 10% fata de greutatea initiala contribuie considerabil la imbuntatatirea starii de sanatate si a nivelului de colesterol din sange.

4. Nivelul de activitate
Persoanele inactive sau cele care au un stil de viata sedentar, prezinta risc crescut de hipercolesterolemie sau boli cardiovasculare. Sedentarismul poate creste nivelul colesterolului LDL - colesterolul rau si favorizeaza scaderea colesterolului bun HDL.

5. Varsta si sexul
Dupa depasirea varstei de 20 de ani, nivelul colesterolului incepe sa creasca, in mod natural.
In cazul persoanelor de sex masculin, colesterolul incepe sa scada dupa varsta de 50 de ani; in ceea ce priveste sexul feminin, colesterolul se mentine la nivel relativ scazut pana la menopauza, dupa care incepe sa creasca ajungand la un nivel apropiat cu cel prezent la sexul masculin.

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Cazue Colesterol | Colesterol Marit |
2007-2011 News20.ro --