Cogresul ALDE va avea loc pe 21 aprilie. Calin Popescu Tariceanu va candida pentru functia de presedinte al partidului

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Cogresul ALDE va avea loc pe 21 aprilie. Calin Popescu Tariceanu va candida pentru functia de presedinte al partidului


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
UPDATE Calin Popescu Tariceanua precizat ca va candida pentru functia de presedinte al ALDE.
"Delegatia permanenta, in pofida plecarii unor colegi din sala, s-a tinut conform statutului, in cvorum. (S-a aprobat - n.r.) convocarea Congresului extraordinar in data de 21 aprilie, la Palatul Parlamentului. A fost aprobata ordinea de zi a Congresului extraordinar. Norma de reprezentare a fost stabilita dupa trei criterii - 30 % din ponderea numarului de delegati va fi data de numarul de membrii ai organizatiei, 30 % de rezultatele la alegerile locale si 40 % de rezultatele la alegerile parlamentare", a precizat Tariceanu.
Potrivit acestuia, s-a pus problema organizarii statutare a Delegatiei Permanente Nationale a ALDE.
"Am explicat colegilor mei - in situatia in care unul din presedinti se opune organizarii unui congres sau altor decizii importante, atunci sigur ca este datoria si obligatia statutara a forului celui mai important de conducere intre congrese, care este delegatia, sa se convoace. Statutul prevede ca jumatate plus unu din organizatiile teritoriale care doresc convocare sa o poata face. Si astazi au fost in mod statutar 111 membri din cei 185 ai Delegatiei Permanente, drept pentru care am hotarat organizarea Congresului extraordinar in ziua de 21 si tinerea Congresului ordinar in ziua de 22. Congresul ordinar va avea doua puncte importante pe ordinea de zi - dezbaterile politice si adoptarea unor documente. (...) A doua componenta - alegeri pentru structurile de conducere la nivel national", a detaliat Tariceanu.
UPDATECopresedintele ALDE Daniel Constantin a parasit sala in care se desfasoara Delegatia Permanenta a partidului, impreuna cu un grup de membri ai conducerii, acestia sustinand ca sedinta este nestatutara.
Copresedintele ALDE Daniel Constantin a afirmat ca a decis de acum patru luni sa nu candideze la presedintia partidului, preferand postul de presedinte executiv, insa nu poate accepta ca o persoana aflata in afara partidului sa ia decizii numele ALDE.
Daniel Constantin a spus ca nu au existat controverse in partid legate de organizarea Congresului si numele viitorului presedinte al ALDE. "Nu exista nicio intelegere vizavi de organizarea Congresului. Am convenit ca vom avea in primavara aceasta un presedinte unic, am convenit acum patru luni ca nu voi candida pentru functia de presedinte, ci voi ocupa functia de presedinte executiv. Ca atare, nu acesta a fost motivul acestor dispute care, din pacate, au iesit in spatiul public", a spus copresedintele ALDE.
Nemultumirile sale au fost motivate de modul in care se iau deciziile in partid. "Nu am acceptat si nu accept ca cineva din afara partidului sa ia decizii in partidul nostru cu acceptul unuia dintre copresedinti. Asta este marea problema pe care o avem si asta este pericolul in momentul de fata (...) Nu voi accepta ca in partidul pe care nu-l voi parasi sa fie luate decizii in mod unilateral", a mai spus Constatin.
Daniel Constantin si-a motiva gestul prin faptul nu au fost convocati toti membrii de drept ai Delegatiei Permanente.
"Componenta Delegatiei Permanente care s-a convocat nu este cea statutara. Am agreat miercuri convocarea Delegatiei insa secretariatul dintr-o anumita parte a convocat alti colegi si nu sunt toti cei care trebuie sa fie in Delegatia Permanenta, in conformitate cu Statutul", a declarat Daniel Constantin.
Acesta a aratat ca Statutul stipuleaza ca din Delegatia Permanenta a ALDE fac parte membrii Delegatiei Permanente a PLR si membrii Consiliului National al PC. "Am vrut sa le aduc la cunostinta: "Oameni buni, nus-au convocat toti membrii Delegatiei Permanente"", a afirmat Constantin adaugand ca nu poate accepta convocarea Congresului de catre un organism constituit nestatutar.
Sedinta este programata sa inceapa la ora 13, la Palatul Parlamentului, si va fi urmata de o conferinta de presa, la ora 15.30, la care a fost anuntata prezenta ambilor copresedinti.Reuniunea are loc intr-un climat tensionat. Controversele dintre Daniel Constantin si Calin Popescu-Tariceanu au fost generate de data viitorului Congres. Ultimul isi doreste un congres cat mai rapid, la sfarsitul lunii aprilie, in timp ce Constantin a sustinut ca alegerile interne sa inceapa in teritoriu, urmand ca cei alesi in organizatiile judetene sa decida cine va fi viitorul presedinte al partidului. Astfel, Congresul ar fi putut avea loc la finalul verii sau chiar in toamna.
Citeste si: Liviu Dragnea, despre disensiunile dintre Tariceanu si Constantin: Sustinerea Guvernului in Parlament nu este afectata
Copresedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, marti, la Sibiu, ca "exista o situatie oarecum tensionata in ALDE", care porneste de la modul in care ar trebui organizate alegerile in partid, dar sustine ca "nu va exista niciun fel de vulnerabilitate si vulnerabilizare a coalitiei majoritare", care este "solida", transmite News.ro."Nu am ascuns lucrul acesta: exista o situatie oarecum tensionata in interiorul ALDE (a) Exista anumite filiale care vor sa facem un Congres de jos in sus si alte filiale care vor sa faca un congres de sus in jos", a mai spus Daniel Constantin.In ultimele saptamani, a 31 de organizatii judetene ale ALDE s-au exprimat in favoarea alegerii mai rapide a unui presedinte, in unele filiale disputele dintre fostii membri ai PC, sustinatori ai lui Daniel Constantin, si cei proveniti din PLR, care-l doresc presedinte pe Calin Popescu-Taricenu, devenind publice. O parte dintre aceste rezolutii adoptate de organizatiile judetene au fost contestate in instanta de tabara fostilor conservatori, deoarece ar fi nestatutare.Un asemenea conflict a avut loc in organizatia Galati. Liderul ALDE Galati, deputatul Eugen Durbaca, a declarat, pe 3 martie, ca filiala a decis sa propuna organizarea Congresului pentru alegerea conducerii formatiunii dupa cel al PNL, in toamna, Durbaca adaugand ca ALDE are nevoie de un singur presedinte.Insa vinerea trecuta, presedintele executiv al ALDE Galati, Cristian Dima, a afirmat ca organizatia a decis sa propuna ca dupa Paste sa aiba loc congresul de alegere a presedintelui formatiunii."Propunerea organizatiei ALDE Galati este congres dupa Paste si apoi alegeri interne in organizatiile locale. Durbaca nu a participat la sedinta de ieri, dar cred ca el are probleme in organizatie, care nu au ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Calin Popescu | Tariceanu |

Pe aceeasi tema

Abonare newsletterAlte stiri din Politica
2007-2011 News20.ro --