Dancila cere structurilor de siguranta nationala informatii despre criza de la CEO: Nimeni se poate juca cu independenta energetica

“Mi s-a adus la cunostinta ieri, cu nepermisa si suspecta intarziere, situatia de la Complexul Energetic Oltenia. Am convocat imediat o intalnire de urgenta si impreuna cu ministriisi autoritatile responsabile am analizat ce masuri pot fi luate astfel incat Complexul Energetic Oltenia sa-si reia activiatea la capacitate normala. Ne preocupa situatia de la?Complexul Energetic Oltenia si functionarea sistemului energetic national si am tinut cont de toate semnalele aparute in spatiul public in ultimele zile”, a afirmat Viorica Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.
Ea a spus ca a dispus mai multe masuri.
“Am solicitat, in aceasta dimineata, tuturor structurilor de siguranta nationala informatii legate de aceasta situatie extrem de grava si verificarea celor aparute in spatiu public privind achizitii de energie din alte tari la preturi foarte mari, astfel inca sa ne lamurim foarte clar daca exsita vreo legatura intre acest blocaj si dorinta unora de a face speculatii pe spatele romanilor. Nimeni, absolut nimeni nu se poate juca cu independenta energetica a tarii”, a subliniat Dancila.
Potrivit acesteia, dupa ce va avea toate datele vor putea fi luate deciziile care se impun astfel incat sa nu fie afectata siguranta si functionarea sistemului energetic natinal.
Premierul Viorica Dancila a trimis Corpul de control la Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a verifica inclusiv modului de stabilire si acordare a drepturilor salariale, a anuntat, joi, Guvernul.
“Obiectivele controlului constau in verificarea respectarii prevederilor legale privind regulile de guvernanta corporativa, modului de stabilire si acordare a drepturilor de natura salariala pentru personalul societatii Complexul Energetic Oltenia – S.A., respectarea normelor de sanatate si securitate in munca la nivelul acestei entitati, exploatarea resurselor minerale si constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investitii si dezvoltare”, se arata in comunicat.
In plus, Corpul de control al primului-ministru a mai efectuat actiuni de control ce au vizat incheierea de catre CEO a unui contract de transfer al activului Unitatii Miniere de Cariera Berbesti catre societatea Centrala Electrica de Termoficare Govora S.A. Ramnicu Valcea, precum si preluarea de catre Electrocentrale Grup a datoriei Termoelectrica fata de CEO.
In plus, controlul vizeaza respectarea de catre CEO a prevederilor legale cu privire la angajarea si plata cheltuielilor de sponsorizare si a altor cheltuieli de finantare a unor activitati sportive.
“Dintre acestea, in anul 2018, au fost finalizate doua actiuni de control ce au vizat primele doua obiective enuntate mai sus, iar concluziile rezultate au fost comunicate institutiilor abilitate. Totodata, au fost sesizate organele de urmarire penala pentru verificari si masuri potrivit competentelor”, se arata in comunicat.
In urma cu o saptamana, minerii de la CEO au declansat o greva, fiind nemultumiti de conditiile de munca. Ei au obtinut ulterior promisiuni privind unele majorari salariale, dar o parte dintre ei nu au renuntat la protest. In noaptea de miercuri spre joi, una din cele trei unitati functionale ale termocentralei de la Rovinari a fost inchisa pe fondul reducerii rezervelor de carbune.
Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/termocentrala-rovinari-a-fost-oprita-miercuri-noapte-din-lipsa-de-carbune-romania-importa-energie-la-preturi-record_456807.html#ixzz5crh3PjhJ
Guvernul urmeaza sa aprobe lista terenurilor agricole aflate pe traseul viitoarei conducte care va aduce latarmgazele din Marea Neagra, potrivit ordinii de zi anuntate pe site-ul guvernului.
“Se aproba lista terenurilor agricole situate in extravilan, redata in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare, pentru proiectul de interes comun in domeniul gazelor naturale: Conducta Tarmul Marii Negre – Podisor (RO) pentru preluarea gazului din Marea Neagra”, prevede proiectul de hotarare.
Ordinea de zi a sedintei de guvern din 17 ianuarie
I.?PROIECTE DE HOTĂRÂRI1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea listei terenurilor agricole situate in extravilan care fac obiectul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *