De ce este bine sa facem un test Papanicolau?

Motivul pentru care este important ca femeile sa faca un astfel de test este de a preveni bolile grave ce pot afecta colul uterin. Avand in vedere ca afectiunea numita cancer de col uterin este din ce mai des intalnita (in Romania 6 femei mor in fiecare zi din aceasta cauza), un test Papanicolau efectuat corect si anual ar putea salva o viata.

Acest tip de analiza poate descoperi din timp celulele pre-canceroase inca din faza in care acestea nu s-au dezvoltat complet.
Pregatirea pt un test Papanicolau
Desi un test Papanicolau nu reprezinta o analiza aprofundata sau complexa, rezultatul poate fi usor influentat daca pacienta nu respecta cateva indicatii. Inainte de a efectua un astfel de test, femeile ar trebui sa evite orice fel de spalaturi intravaginale, medicamente cu aplicatie locala si contact sexual.
Desfasuarea unui test Papanicolau
Medic ginecoloc in cadrul Grupului Medical Romgermed, Mihaela Susanu, explica printr-o declaratie faptul ca examenul Babes-Papanicolau este un tip de test ce analizeaza anomaliile cervicale si ca tehnica de recoltare este facila, nedureroasa si usor reproductibila.

Avand in vedere ca un test Papanicolau nu constituie o analiza complexa, rezulta ca acesta nu este dureros. In fapt, un astfel de test consta in recoltarea de secretii. In acest sens, pacienta trebuie sa se aseze in scaunul specific cabinetului ginecologic unde va suporta introducere speculului de unica folosinta urmata de cea a unei periute fine pana la colul uterin de unde se vor preleva celule pentru un singur astfel de test.
Ce fel de rezultate exista?
Cele mai fecvrent intalnite feluri de rezultat in cadrul unui test Papanicolau in ordinea severitatii sunt:

Prezenta anomaliilor (poate semnifica prezenta unor celule canceroase);
Inflamatie (rezultat frecvent intalnit din cauza unei inflamatii intrauterine);
Normal (atunci cand datele prelevate se incadreaza in standardul de normalitate).

Cu toate acestea exista si rezultate mai complicate si chiar mai severe:

AGC (anomalii ale epiteliului glandular ce necesita interventie chirurgical prin chiuretaj);
ASCUS (schimbari la nivelul epiteliului scuamos);
L-SIL/H-SIL (leziune a epiteliului scuamos de grad scazut respective inalt).

Unde poti efectua un test Papanicolau?
Astfel de test Papanicolau se pot efectua in cadrul Grupului Medical Romgermed la nicelul ramurii ce tine de consultul ginecologic, recoltare si servicii de laborator. Clinica Romgermed are traditie in domeniul medical datand din anul 1999 si respecta cu stictete misiunea, valorine si viziunea.

Punctul de lucru al clinicii este amplasat pe Calea Plevnei nr. 137 C, Bucuresti, Sector 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *