Donald Trump va retrage 7.000 de soldati din Afganistan

Conform unor oficiali neidentificati, in jur de 7.000 de soldati – jumatate dintre cei ramasi in Afganistan – s-ar putea intoarce in SUA in cateva luni.
Informatiile vin la o zi dupa ce presedintele american a anuntat retragerea soldatilor americani din Siria.
Anterior, secretarul Apararii Jim Mattis si-a anuntat demisia. In scrisoarea sa de demisie, Mattis a mentionat “diferente de opinie” cu Trump, insa nu a facut referire directa la retragerea trupelor.
Inainte sa devina presedinte, Trump a sustinut in repetate randuri retragerea trupelor americane din Afganistan, insa anul trecut a mentionat ca va mentine prezenta americana acolo pentru a preveni colapsul Afganistanului dupa o revenire a talibanilor.
Informatiile nu au fost confirmate oficial.
SUA are o prezenta militara in Afganistan din 2001, dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie, acesta fiind cel mai lung razboi din istoria SUA. Cand talibanii, care controlau Afganistanul, au refuzat sa il predea pe liderul Al-Qaeda, cel care a revendicat atacul terorist, presedintele american de la acea vreme, George W. Bush, a lansat o operatiune militara pentru a-l gasi pe Bin Laden si pentru a inlatura talibanii de la putere.
Fortele speciale americane l-au gasit si ucis pe Bin Laden in Pakistan in 2011. Operatiunile militare coordonate de americani s-sau incheiat oficial in 2014.
Insa in ultimii ani, puterea talibanilor a crescut iar trupele americane au ramas pentru a incerca sa stabilizeze tara. In septembrie 2017, Trump a anuntat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *