ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2017: Ziua devine mai lunga. Cand se schimba ORA DE VARĂ 2017

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2017: Ziua devine mai lunga. Cand se schimba ORA DE VARĂ 2017


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2017:Echinoctiu de primavara 2017. Luni, 20 martie, la ora 12 si 29 de minute are loc un fenomen anual: echinoctiul de primavara. Ziua devine mai lunga, iar oamenii se pregatesc sa dea ceasul inapoi cu o ora in weekendul 25-26 martie. Se respecta o serie de traditii si de obiceiuri cu aceasta ocazie.
Incepand de la aceasta data, durata zilei (fata de cea a noptii) va fi in continua crestere, iar cea a noptii (fata de cea a zilei) in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc momentul solstitiului de vara.
La aceeasi data, in emisfera sudica, se produce echinoctiul de toamna. Cuvantul "echinoctiu" deriva din cuvantul francez "équinoxe", care, la randul lui, provine din latinescul "aequinoctium", format din "aequus" - "egal" si "nox", "noctis" - "noapte".
Echinoctiul de primavara marcheaza inceputul primaverii astronomice, ce dureaza circa 92 de zile.
Echinoctiul marcheaza intersectia eclipticii cu ecuatorul ceresc, cand ziua si noaptea devin egale, si are loc de doua ori pe an, in martie (echinoctiul de primavara) si in septembrie (echinoctiul de toamna). Denumirea populara a fenomenului astronomic este Tat Inainte, respectiv Tar Inapoi.
Cele doua puncte de pe ecliptica in care se afla Soarele in momentul echinoctiului se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal si, respectiv, punctul autumnal.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeasi data, datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Echinoctiul de primavara reprezinta momentul cand Pamantul este cel mai aproape de Soare si, incepand de la aceasta data, durata zilei, in continua crestere, este mai mare decat cea a noptii, aflata in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc solstitiul de vara.
In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul este invers, astfel ca in regiunile respective acest moment marcheaza inceputul toamnei astronomice. Totodata, in regiunile polare, in emisfera nordica, incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, care vor dura, fiecare, cate 6 luni.
Conform traditiei crestine, Pastele este sarbatorit intotdeauna in prima duminica dupa Luna Plina de dupa echinoctiu.
Din punct de vedere ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Echinoctiul | Primavara |

Pe aceeasi tema

Abonare newsletterAlte stiri din Showbiz
2007-2011 News20.ro --