EXCLUSIV. Aniversarea Marii Uniri, pasata baronilor locali. PSD isi bate joc de pregatirile pentru marcarea unui secol de la aparitia Romaniei Mari

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


EXCLUSIV. Aniversarea Marii Uniri, pasata baronilor locali. PSD isi bate joc de pregatirile pentru marcarea unui secol de la aparitia Romaniei Mari


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Guvernul condus de Mihai Tudose vrea sa desfiinteze Departamentul Centenar, activitatea acestuia urmand sa fie preluata de Ministerul Culturii. Operatiunea va amana si mai mult termenele pentru finalizarea programului pentru 2018. Intre timp, cabinetul aloca bani pentru judetul Vrancea, condus de Marian Oprisan.
Secretariatul General al Guvernului a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta prin care Departamentul Centenar se va desfiinta, iar activitatea sa ar urma sa fie preluata de Ministerul Culturii (MC). Guvernantii justifica propunerea prin "capacitatea institutionalaa" a acestui din urma minister, insa, in practica, lucrurile sunt mai complicate.
Dupa eventuala aprobare a ordonantei de urgenta de transfer, Ministerul Culturii are un termen de 30 de zile pentru a pregati un proiect de hotarare prin care sa faca schimbarile necesare in propria ograda. Potrivit textului actului normativ, dupa aprobarea acestei hotarari, MC are un alt termen de 30 de zile pentru a prelua personalul Departamentului Centenar.  
 
La finalul acestei opera­tiuni, care ar dura minimum doua luni, se va ajunge intr-o noua situatie, cel putin pe hartie. La final, Ministerul Culturii urmeaza sa asigure "coordonarea la nivel national a pregatirii, organizarii si desfasurarii manifestarilor, actiunilor si proiectelor de aniversare a Centenarului Romaniei (1918-2018) si a Primului Razboi Mondiala". 
Operatiunea se anunta, asadar, de durata. Chiar daca ordonanta ar fi emisa pe 17 iulie, cand expira termenul pentru dezbaterea publica, operatiunea va dura cel putin doua luni de zile, daca este sa luam in calcul cele doua termene de 30 de zile din proiect. 
 
Centenarul, in stadiu de intentie
Pana acum, Guvernul PSD nu a facut mai nimic concret pentru Centenarul Marii Uniri, desi mai sunt doar sase luni de zile pana cand vom intra in anul 2018. Totul s-a rezumat la planuri de viitor, dupa cum reiese si din precizarile facute de Cristian Ioan Videscu, actualul coordonator al Departamentului Centenar. "Programul de manifestari, actiuni si proiecte va fi elaborat de catre Departamentul Centenar si aprobat de catre Guvernul Romaniei intr-un termen rezonabil. Ulterior aprobarii, acest program va fi facut public prin toate mijloacele pe care le avem la dispozitie, inclusiv prin trimiterea catre Parlamenta", se afirma intr-un raspuns trimis in luna mai la o interpelare trimisa de deputatul PNL Florin Roman.
Potrivit unor surse guvernamentale, Departamentul a primit totusi sprijin pentru anumite actiuni punctuale, cum ar fi dezbateri pe tema Centenarului, de la Secretariatul General al Guvernului. 
Deputatul liberal, care este vicepresedinte al Comisiei parlamentare pentru Centenar, este convins ca aprobarea ordonantei Guvernului va inrautati lucrurile. "Este o masura foarte proasta. Si asa Departamentul avea buget zero. 
Insa, oamenii au avut intalniri in tara cu autoritatile locale, cu mediul istoric si pregatisera un portofoliu de proiecte. E de neinteles de ce se abandoneaza ce s-a realizat deja. Este foarte tarziu. Sa luam, de pilda, Monumentul Unitatii Nationale. Trebuie sa ne decidem daca il facem sau nu il facem. Procedurile de licitatie sunt de durataa", a explicat Florin Roman pentru "Romania liberaa". 
Pericolele din ordonanta Guvernului
De altfel, faptul ca guvernul PSD nu se grabeste, este dovedit si de afirmatiile ministrului Culturii, Lucian Romascanu. Acesta a mentionat intentia de a prelua Departamentul Centenar, la audierile din comisiile de cultura. El a aratat ca isi asuma responsabilitatea de a veni pana la 30 noiembrie 2017 cu calendarul national de activitati pentru anul 2018. "Este foarte tarziu pentru aplicarea efectiva. Alte tari au deja proiecte, sunt sapte-opt ministere implicate. La noi este deja tarziu, nu exista nici macar un programa", crede, pe de alta parte, Gigel Stirbu, presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor si fost ministru al Culturii.
Propunerea Guvernului este criticata pana si de fostul premier Adrian Nastase, care sustine ca proiectul Romania 100 a fost ideea sa din 2014, pe care i-a suge­rat-o lui Victor Ponta. Acesta i-a incredintat-o lui Gabriel Oprea. 
"Statele europene aloca fonduri semnificative, de ordinul zecilor de milioane de euro, privind propriul Centenar. Romania a alocat pana in acest moment, zero fonduria", a atras atentia Adrian Nastase. "Consider ca Departamentul Centenar nu poate functiona eficient decat la nivelul Guvernului, in subordinea prim-ministrului, tinand seama de nevoia de coordonare interministerialaa", mentioneaza fostul pre­mier, in contradictie cu propunerea guvernului PSD.
Daniel Sandru, fost sef al Departamentului Centenar in guvernul Ciolos, considera catastrofala ideea actualului cabinet: "Ceea ce intentioneaza actualul Guvern in legatura cu Departamentul Centenar, a carui activitate am coordonat-o imediat dupa instituirea sa in subordinea directa a prim-ministrului Romaniei, reprezinta un atentat la memoria istorica a societatii romanesti. Se anuleaza, astfel, importanta unei structuri care, la nivelul Guvernului si in subordinea premierului, avea vizibilitatea pe care o merita celebrarea Centenarului.
Se poate trece, sa spunem, peste incompetenta celui care conduce din februarie incoace Departamentul, fara "absolutamente" ni­ciun rezultat, si caruia i s-au alaturat, acum, alte doua nume grele ale culturii romane, Lucian Romascanu si Felix Rache. Temerea mea devine convingere: vom marca Centenarul Romaniei, in cel mai bun caz, asa cum stim noi mai bine sa ne facem de ras: cu discursuri patriotarde si nationalist-protocroniste, cu stegari daci, calusari si alte "folclorisme"a".  
Oprisan are pe mana 19 milioane lei
Desi Departamentul Centenar nu are buget, in paralel, finantarile pentru proiecte legate de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire se fac direct catre consiliile judetene. Astfel, CJ Vrancea, condus de Marian Oprisan, a primit printr-o hotarare a Guvernului Tudose 19,3 milioane de lei pentru organizarea evenimentului "Centenarul Primului Razboi Mondial - Vrancea Eroica - Anul Marasti, Marasesti, Oituza". Suma vizeaza echilibrarea bugetului pe 2017 si a fost aprobata in sedinta Executivului, prin ocolirea Departamentului Centenar. Actiunile si programul evenimentului  se vor realiza de autoritatile si institutiile publice locale sub coordonarea Consiliului Judetean Vrancea.
Manifestarile si actiunile  comemorative costa 3,7 milioane de lei. Este vorba de  o expozitie fotografica, o gala de film, e emisiune filatelica, concursuri , construirea unui website si alte actiuni. Aproximativ 1,8 milioane de lei vor fi folositi pentru actiuni de restaurare, reabilitare si conservare a monumentelor si refacerea marcajelor bataliilor de pe teritoriul judetului realizate dupa Primul Razboi Mondial, potrivit pro­iectului. 
Cea mai mare parte a banilor - 13,8 milioane de lei - se va folosi pentru "lucrari de interes publica". Este vorba de realizarea unui pod armat peste paraul Alba (4,8 milioane), realizarea unui pod peste paraul Dragomira (4 milioane),  realizarea unui Parc al Memoriei Nationale, "Stejarii Romaniei - 100 de ani de istorie si demnitatea", cu 335.000 de puieti de stejar, in valoare de 3 milioane de lei, dar si de lucrari de intretinere si asfaltare a DJ 205I, de 2 milioane lei. 
Totusi, autoritatile nu au marcat prin actiuni relevante implinirea a 100 de ani de la debutul bataliei de la Marasti, din 11 iulie 1917, una dintre cele mai importante batalii desfasurate in Romania in Primul Razboi Mondial.   
Razboiul decoratiilor
Politicienii nu au facut nimic concret pentru Centenar, dar se razboiesc pe o tema de orgoliu: ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Aniversarea Marii | Romaniei Mari |
© 2007-2011 News20.ro --