GAUDEAMUS 2018, intre 14 si 18 noiembrie. Tema centrala a acestui an: Romania Centenar

Evenimentul initiat si organizat de Radio Romania nu va avea un invitat de onoare in sensul obisnuit anul acesta. “Ne-am dorit ca toata activitatea sa se concentreze pe cultura romana. Nu putem sa spunem ca Romania este invitat de onoare (…) Am dorit sa dam posibilitatea culturii romane sa fie vedeta”, a declarat Georgica Severin, presedinte-directorgeneral al SRR.
“Cel mai citit targ de carte, de la cel mai ascultat radio” se desfasoara in an aniversar: Centenarul Marii Uniri si al Primului Razboi Mondial, 90 de ani de la prima transmisiune a Radio Romania, unul dintre cele mai vechi posturi de radio din Europa, si 25 de editii ale Targului Gaudeamus, momente care vor fi marcate printr-o serie intreaga de evenimente si proiecte speciale.
Deschiderea oficiala a editiei va avea loc miercuri, 14 noiembrie, la ora 12.00.
Targul International Gaudeamus este principala componenta a Programului Lectura, proiect de anvergura nationala initiat de Radio Romania in 1994 cu scopul de a sustine cultura nationala prin evenimente expozitionale dedicate cartii si educatiei.
Palmaresul acestor 24 de ani numara 109 targuri organizate in intreaga tara (inclusiv editia curenta), peste 2.900.000 de vizitatori, circa 12.600 de manifestari organizate in acest cadru si aduce Radio Romania, singurul post de radio din lume care deruleaza un astfel de proiect cultural, in postura de lider national in domeniu.
Standul Romania Centenar, organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Muzeul National al Literaturii Romane si Muzeul Municipiului Bucuresti, va oferi publicului Gaudeamus un prilej de a se intalni si dialoga cu cativa dintre cei mai apreciati scriitori, critici literari si istorici romani ai momentului.
Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) a afirmat in cadrul conferintei de presa care a anuntat deschiderea Gaudeamus 2018: “Standul cu care vom fi prezenti la targ este cel cu care Romania a fost prezenta la Leipzig si la Frankfurt anul acesta, realizat de arhitectul Attila Kim. Incercam sa gestionam un program cat mai divers punand accent pe aparitiile dedicate Centenarului. Pe langa lucrari de istorie literara, veti intalni si alte volume editate de alte edituri”.
Directorul MNLR a subliniat ca, la aceasta editie, la stand, vor fi prezenti 30 de poeti din toate zonele geografice, inclusiv Voivodina si Republica Moldova, care vor participa in programul de lecturi.
Presedintele de onoare al editiei va fi acad.Ioan – Aurel Pop, presedintele Academiei Romane.
Targul propune peste 300 de expozanti – un nucleu puternic si bine definit de edituri romanesti cu traditie, institutii de invatamant, difuzori de carte si publicatii, producatori si distribuitori de jocuri educationale, asociatii profesionale si organizatii active in domeniile cultura si educatie, prezente an de an la Gaudeamus, carora li se adauga numerosi participanti in premiera.
Totodata, vor fi aproximativ 900 de evenimente editoriale si profesionale, care se vor desfasura la standurile expozantilor, la standul Romania Centenar si in spatiile special amenajate de catre organizator in incinta (Sala Cupola – nivel 0.00, Bursa de Contacte, Ceainaria Bernschutz – Gaudeamus si Salonul de Carte pentru Copii “Ion Creanga” – nivelul 3.20, Sala Mircea Santimbreanu – nivelul 7.70).
Expozitia Gaudeamus 25 va fi amenajata cu sprijinul BRD Groupe Société Générale si Display Group, care, prin imagine si cuvant, vorbeste despre nasterea, evolutia si maturizarea acestui eveniment dedicat cartii.
Programul de vizitare a targului este zilnic intre orele 10.00 si 20.00.
Accesul publicului in incinta Targului se va face pe baza biletelor (in valoare de 5 lei) si a abonamentelor de intrare (in valoare de 10 lei, valabile pentru toata perioada), care vor constitui totodata si suportul pentru Tombola Gaudeamus.
Ca si la editiile precedente insa, numeroase categorii de public, bine reprezentate …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *