Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, reactie dura la Formularul 600: "Cooperativa muncii in zadar"

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Gabriel Biris, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, reactie dura la Formularul 600: "Cooperativa muncii in zadar"


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Declaratia 600 este subiectul fierbinte al lunii ianuarie, dupa ce "revolutia fiscala" a Guvernului Tudose impinge la ghisee toti avocatii, notarii, contabilii, ziaristii, scriitorii si toate persoanele fizice autorizate. Acestia, dar si cei care au venituri din chirii, dobanzi sau investitii, trebuie sa completeze declaratia 600 si sa o depuna la Fisc pana la 31 ianuarie.
"Agitatie mare cu declaratia D600, ce trebuie depusa de toti contribuabilii care obtin venituri din activitati independente (pentru CAS) sau din activitati independente, asocieri, chirii, venituri din investitii, alte venituri (pentru CASS) de cel putin 12 salarii minime pe an pana nu mai tarziu 31 ianuarie.
ANAF, anunt oficial despre FORMULARUL 600: 210.000 romani risca amenzi daca nu depun declaratia la FISC pana la finalul lunii
Hai sa vedem ce mai e si cu asta. O prima observatie: D 600 exista de ceva ani, dar se depunea doar pentru CAS, nu si pentru CASS.
Ceea ce inseamna ca anul acesta va fi depusa de muuult mai multi oameni. Persoanele care obtin venituri din activitati independent, dar au case proprii de pensii (avocati, de ex) cei care obtin venituri din chirii, dobanzi, dividende, alte venituri vor trebui sa o depuna (pentru CASS, chiar daca nu datoreaza CAS).
La ce foloseste D600? In baza acestei declaratii, ANAF va emite o decizie pentru platile datorate de contribuabil in timpul anului la CAS si CASS, si anume: 
- 25% din venitul ales (in 1900 lei/luna, maxim oricat) la CAS;
- 10% din salariul minim (1900 lei/luna) la CASS.
Platile se fac trimestrial. Tot pana pe 31 ianuarie trebuie depusa insa si D220 privind venitul estimat din activitati independente pentru anul 2018. Ca urmare, ANAF emite o (alta) decizie pentru plati anticipate la impozitul pe venita€¦ Stau si ma intreb: de ce dracu nu putem depune una singura? De ce trebuie depuse de contribuabil sute de mii de hartii degeaba?
De ce trebuie emise alte sute de mii de hartii de ANAF degeaba? Ufff!!!
PS: Functionarii de la ANAF nu stiu daca avocatii trebuie sa depuna D600 (noi avem casa de pensii separata). Pana acum decizia emisa in baza D220 (venitul estimat e baza si pentru CASS) includea atat platile anticipate pentru impozit cat si pentru CASS. Ne zic sa asteptam sa se clarifice eia€¦
Parerea mea e ca trebuie depusa (desi absolut degeaba!), D600 incluzand acum la III.1 "Date privind incadrarea veniturilor din activitati independentea€¦".
PS 2: Eu tot nu inteleg Cooperativa asta a muncii in zadara€¦ De ce naiba nu transforma declaratiile astea de venit in declaratii de impunere, sa includa in formular si impozitele/contributiile + termene de plata. Chiar asa greu o fi sa faca un XML si sa nu mai emita degeaba 2 milioane de hartii pe an??"
FORMULARUL 600: Sute de mii de romani trebuie sa mearga la Fisc pana pe 31 ianuarie. "Cadoul otravit", aprobat in ultima zi din ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Ministerul Finantelor | Gabriel Biris |

Pe aceeasi tema

© 2007-2011 News20.ro --