Gestul elevilor ieseni, care au ajuns la spital dupa ce au fost gasiti asfixiati, nu se regaseste intre probele provocarii "Balena Albastra". Indicii care ar trebui sa le dea parintilor un semnal de a

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Gestul elevilor ieseni, care au ajuns la spital dupa ce au fost gasiti asfixiati, nu se regaseste intre probele provocarii "Balena Albastra". Indicii care ar trebui sa le dea parintilor un semnal de a


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Jocul online "Balena Albastra", care ar fi provocat moartea a 130 de adolescenti din Rusiade la momentul cand a fost creat, a ajuns in atentia autoritatilor romane la finalul saptamanii, dupa ce cinci copii au ajuns la spital, in urma unei asfixieri voluntarein scoala. Initial, s-a speculat ca elevii de la scoala "Veronica Micle" din Iasi, cu varste de 12 si 13 ani, ar fi fost adeptii jocului "Balena Albastra". Ulterior, insa, politia a infirmat ipoteza, potrivit site-ului EuropaFm. Presa locala sustine ca elevii ar fi jucat un alt joc - "de-a ortul popii" - prin care o persoana incearca sa o stranga pe o alta in brate, pana cand o lasa fara aer.
Jocul rusesc "Balena Albastra", creat de Phillip Budeikin, circula in special in tarile care folosesc limbi slave. El are 50 de niveluri si presupune indeplinirea de catre participant a unor sarcini pe care le primeste de la un "custode", "calauza" sau "mentor". Dupa intrarea in joc, mentorul ii da participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie sa demonstreze ca le-a indeplinit, cu fotografii si filmari. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se refera la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea in mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groaza, escaladarea unor cladiri inalte, poduri, izolare de societate.
"Romania Libera" a incercat sa descopere care sunt probele la care sunt supusi adeptii fenomenului "Balena Albastra". Intre acestea, insa, nu se regaseste si gestul practicat de copiii care au ajuns la spital.
Lista completa a probelor care tradeaza apartenenta tinerilor la jocul "Balena Albastra":
Cele 50 de probe pe care tinerii trebuie sa le indeplineasca au fost postate de un utilizator de pe reteaua de socializare Reddit, traducandu-le din limba rusa.
Ziua 1. Adeptului i se cere sa isi scrie cu lama pe mana "f57" si sa trimita poza mentorului.
Ziua 2. Adeptului i se cere sa se trezeasca la 04.20 dimineata si sa se uite la filmari de groaza si psihedelice, pe care le primeste de la mentor.
Ziua 3. Adeptului i se cere sa isi cresteze venele, in trei locuri, si sa trimita o fotografie mentorului.
Ziua 4. Adeptului i se cere sa deseneze o balena pe o foaie si sa trimita dovada mentorului.
Ziua 5. Daca se simte pregatit sa "devina o balena", adeptul trebuie sa isi scrie "Da", cu lama, pe picior. Daca nu, trebuie sa isi faca mai multe taieturi pe corp, in semn de pedeapsa.
Ziua 6. Adeptului i se da o misiune secreta.
Ziua 7. Adeptului i se cere sa isi scrie "f40" pe mana, cu lama, si sa trimita fotografia mentorului.
Ziua 8. Adeptului i se cere sa isi modifice statusul pe contul de VKontakte si sa scrie "#I_am_whale".
Ziua 9. Adeptul trebuie sa arate ca si-a invins teama.
Ziua 10. Adeptului i se cere sa se trezeasca la 04.20 a.m si sa mearga pe un acoperis cat mai inalt.
Ziua 11. Adeptului i se cere sa isi deseneze pe mana o balena, folosind o lama, si sa trimita fotografia mentorului.
Ziua 12. Adeptului i se cere sa se uite toata ziua la filme psihedelice si de groaza.
Ziua 13. Adeptului i se cere sa asculte melodii trimise de mentor.
Ziua 14. Adeptului i se cere sa isi cresteze buza.
Ziua 15. Adeptului i se cere sa se intepe in mana cu un ac, de mai multe ori.
Citeste si:Sociologul Ciprian Gradinaru a explicat, pentru Romania libera, ce se afla in spatele fenomenului "Balena albastra", pornit pe retelele sociale din Rusia: La Iasi, este vorba despre presiunea grupuluiSociologul Ciprian Gradinaru, de la organizatia Salvati Copiii, a declarat, pentru Romania libera, ca actiunile teribiliste de tipul jocului "Balena albastra" au existat intotdeauna si ca, sub influenta retelelor de socializare, presiunea asupra copiilor creste, iar nevoia de validare in grup creste. In cazul copiilor de la Iasi, sociologul este de parere ca micutii au actionat la presiunea grupului si nu si-au dat seama la ce riscuri se supun.
Ziua 16. Adeptului i se cere sa isi cauzeze durere si stare de rau.
Ziua 17. Adeptului i se cere sa urce pe cea mai inalta cladire pe care o gaseste si sa stea o perioada pe marginea ei.
Ziua 18. Adeptului i se cere sa mearga pe un pod si sa stea cat mai aproape de margine.
Ziua 19. Mentorii verifica daca adeptul este demn de incredere.
Ziua 21. Adeptului i se cere sa converseze "cu o alta balena" (n.r - o alta persoana care parcurge probele jocului sau un mentor), pe Skype.
Ziua 22. Adeptului i se cere sa mearga pe un acoperis si sa se aseze pe margine.
Ziua 23. Adeptul are de indeplinit o alta misiune "cifrata".
Ziua 24. Adeptului i se cere sa indeplineasca o misiune secreta.
Ziua 25. Adeptului i se cere sa se intalneasca cu o "balena".
Ziua 26. Adeptul afla data in care trebuie sa moara si mentorul ii cere sa o accepte.
Ziua 27. Adeptului i se cere sa se trezeasca la 04.20 dimineata si sa mearga intr-un loc in care exista o cale ferata.
Ziua 28. Adeptului i se cere sa nu comunice cu nicio persoana intreaga zi.
Ziua 29. Adeptul trebuie sa depuna juramantul ca a devenit "o balena".
Intre zilele 30 si 49, adeptului i se cere sa se trezeasca la 04.20, in fiecare dimineata, sa se uite la filme de groaza, sa asculte melodiile pe care mentorii le trimit, sa se automutileze si sa comunice cu o alta "balena".
Ziua 50. Adeptului i se cere sa se sinucida, aruncandu-se de pe o cladire.
Creatorul jocului, explicatie socanta: Toti mor fericiti. Le dau ce nu pot avea in viata reala - caldura, intelegere, comunicare
Creatorul jocului, Phillip Budeikin, a fost arestat in luna noiembrie, intr-o suburbie a Moscovei, si va fi tinut in detentie pana in luna mai, sub acuzatia ca ar fi creat opt "grupuri ale mortii", pentru a racola cat mai multi adepti. Inainte sa ajunga in detentie, ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Balena Albastra | Indicii |
2007-2011 News20.ro --