Hepatita B este o boala incurabila si multi nu stiu ca o au

Hepatita B sau HVB este una dintre bolile transmisibile grave. In ciuda vaccinului existent pentru preventie. La nivel golobal aproximativ 90% dintre persoanele infectate cu virusul care cauzeaza hepatita B nu sunt constiente ca traiesc avand o boala incurabila. Si doar 10% dintre romanii cu hepatita B sunt diagnosticati.
Rezultatele unui studiu realizat de Polaris Observatory si publicate in Lancet Gastroenterology & Hepatology Journal sunt mai mult decat ingrijoratoare. Desi exista un vaccin impotriva hepatitei B, doar jumatate dintre nou-nascutii din intreaga lume au acces la aceasta forma de protectie. In plus, mai putin de 1% dintre mamele infectate sunt sub tratament adecvat. Or, transmiterea de la mama la fat este sursa primara de infectare. Astfel, exista un risc ridicat de infectare a copiilor.

Pe de alta parte, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) atrage atentia, prin vocea presedintelui ei Marinela Debu, ca: “Pacientii cu hepatita netratati determina cresterea anuala a persoanelor nou infectate.”

“Dupa Albania si Belarus, Romania are cea mai ridicata prevalenta a HVB din Europa. Cu toate acestea, 90% din populatia infectata nu este constienta ca are hepatita B. Iar 99% dintre cei eligibili pentru tratament raman netratati. Rata de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *