Horia Georgescu, dupa audierea in comisia SIPA: Primeam foarte multe sesizari de la SRI, chiar si cu persoane publice

Horia Georgescu a spus ca discutiile din cadrul audierii au fost cu privire la incidentele pe care le-a identificat in raportul prezentat ministrului Justitiei.
“Sunt aspecte ce au un anumit grad de confidentialitate. Repet, in special referitoare la incidentele pe care le-am identificat si le-am consemnat in acel raport si pe care le-am inaintat ministrului Justitiei, cu propuneri de sesizare ale unor institutii abilitate, care puteau lamuri acele situatii”, a continuat acesta.
Intrebat daca acele institutii abilitate au fost sesizate vreodata, Georgescu a afirmat: “Eu nu am cunostinta, pentru ca am plecat ulterior din minister. Am vazut o declaratie publica a fostului ministru (al Justitiei – n.r.), Catalin Predoiu, care a spus ca a inaintat secretariatului CSAT acel document”.
De asemenea, Georgescu a declarat, referitor la sesizarea primita de ANI privind o posibila incompatibilitate a presedintelui Klaus Iohannis, ca sesizarea a fost facuta de SRI in mod legal.
“Nu vreau sa fac comentarii referitoare la acest aspect. Sesizarea a fost inaintata de catre SRI agentiei care a procesat-o conform prevederilor legale (…) ANI a fost sesizata in mod legal”, a adaugat el.
De asemenea, Horia Georgescu a spus ca nu poate spune cat de des sesiza SRI Agentia, dar se faceau “foarte multe” si erau vizate si persoane publice.
“Nu as putea sa fac o cuantificare exacta, dar primeam foarte multe sesizari (…) Da, au fost sesizari cu persoane publice”, potrivit acestuia.
Fostul sef al ANI a spus ca discutiile pe care le-a avut cu George Maior in acea perioada au fost “punctuale”, iar acest aspect a fost clarificat in comisia SRI.
“Am declarat in fata comisiei SRI anumite aspecte ce tin de acest lucru si nu vreau sa comentez mai departe. Am avut discutii punctuale pe dosare cu domnul fost director al SRI, George Maior (…) Era uzual, avand in vedere ca exista un protocol interinstitutional intre ANI si SRI. Asta era infrastructura institutionala sub care comunicam. Vreau sa spun acest lucru si sa il repet: ANI era sesizata oficial. Noi nu puteam decat saprocedam legal si sa eplicam legea cu privire la aceste cazuri”, a mai afirmat Horia Georgescu.
Intrebat de ce nu declansa ANI procedurile legale si astepta informarile de la SRI, acesta a spus: “ANI nu astepta numai informari de la SRI. ANI era sesizata in mod oficial de catre persoane fizice sau juridice. SRI era una din entitatile care formula informari catre ANI”.
Georgescu spune ca informarile “contineau informatii si date cu privire la mai multe persoane”.
“Categoriile de persoane erau multiple. Fie din diverse functii publice, fie alesi, o categorie foarte larga”, conchide el.
De asemenea, la sedinta de marti este posibil sa fie desemnat un alt presedinte al comisiei, dupa ce in urma cu mai bine de o luna grupurile parlamentare PSD au cerut inlocuirea senatorului Serban Nicolae cu senatorul Viorel Salan. In plus, presedintele PSD, Liviu Dragnea, si-a exprimat speranta, sambata seara, la plecarea de la Congresul PSD, ca aceasta comisie, cu o noua …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *