Kim Jong Un isi sarbatoreste ziua de nastere la Beijing. El marcheaza implinirea a 36 de ani alaturi de presedintele Chinei

In contextul in care se profileaza un al doilea summit cu Donald Trump, Kim se intalneste in sejurul sau cu presedintele chinez Xi Jinping, au anuntat marti agentiile de presa oficiale nord-coreeana si chineza.
China este un important actor diplomatic in dosarul sensibil al programelor nuclear si balistic ale Coreei de Nord, intrucat gigantul asiatic este principalul sau sustinator diplomatic si comercial.
Tanarul lider nord-coreean ar putea sa incerce sa-si coordoneze strategia cu Xi in vederea unei viitoare intalniri avute in vedere cu presedintele american, dupa cea din 2018 in Singapore.
Kim Jong Un, insotit de sotia sa Ri Sol Ju si mai multi demnitari de rang inalt, a plecat de la Phenian luni, la bordul unui tren special, potrivit agentiei nord-coreene oficiale de presa KCNA. El a sosit marti inainte de pranz in Gara Beijing, a anuntat la randul sau agentia sud-coreeana de presa Yonhap.
Presedintele Xi Jinping se afla la originea acestei vizite in China, care urmeaza sa se incheie joi, potrivit aceleiasi surse.
Vizita lui Kim Jong Un are loc la o saptamana dupa un avertisment adresat Statelor Unite. In discursul sau de Anul Nou, el a avertizat ca ar putea sa-si schimbe atitudinea fata de Washington daca acesta isi mentine sanctiunile impuse Phenianului, in pofida apropierii diplomatice operate de anul trecut.
“AJUTORUL BEIJINGULUI”
“Xi si Kim au interesul sa-si coordoneze pozitiie inaintea summiturilor Kim-Trump. Acesta pare de-acum un obicei”, considera Bonnie Glaser, de la centrul pentru Studii Strategice si Internationale, un centru de reflectie american. “Kim cauta totodata ajutorul Beijingului, pentru a obtine o flexibilizare a sanctiunilor internationale”, considera ea. China si Rusia considera ca ONU ar trebui sa analizeze o ridicare a acestor sanctiuni. Insa, duminica, Donald Trump a afirmat ca ele vor ramane in vigoare atat timp cat nu vor exista rezultate “foarte pozitive” in privinta “denuclearizarii”.
Vizita lui Kim Jong Un are loc, de asemenea, in a doua zi de negocieri, la Beijing, intre negociatori chinezi si americani, care vizeaza solutionarea razboiului comercial intre cele doua puteri. “Momentul nu putea sa fie mai bun”, apreciaza Harry Kazianis, de la cabinetul conservator american Center for the National Interest. “Acest lucru arata ca Beijingul, evident, poate juca cartea Coreei de Nord daca o considera utila”.
Kim Jong Un – care ar sarbatori marti implinirea varstei de 36 de ani – a efectuat trei vizite in China, anul trecut, in vederea unor intalniri cu Xi Jinping.
Pana la prima sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *