Klaus Iohannis: Astept din partea Guvernului sa puna in aplicare cu eficienta initiativa privind Anul Cartii

“In ultimii ani, din pacate, Romania se distinge prin cea mai redusa rata europeana de achizitie si lectura de carte. Pe fondul acestei situatii, am apreciat declararea prin lege a anului 2019 drept Anul Cartii ca o initiativa buna si astept din partea Guvernului sa o puna in aplicare cu eficienta. Sa dam culturii in acest an o actiune concertata, coerenta, in favoarea lecturii si a cartii”, a spus seful statului.
Presedintele a adus un elogiu tuturor celor care, in anul Centenarului Marii Uniri, au promovat cultura romana in fata publicului din tara si din strainatate, adaugand ca Ziua Culturii Nationale le este in primul rand dedicata lor.
“Premiile si aplauzele primite de creatorii si artistii romani in 2018 au demonstrat, din nou, ca Romania este un partener valoros in dialogul dintre civilizatii. Prin bogatia si diversitatea culturii si patrimoniului nostru, adevarati piloni ai identitatii nationale, ca si prin operele tinerelor generatii de artisti, Romania adauga marii simfonii universale, an de an, noi expresii si armonii”, a aratat Iohannis.
Potrivit acestuia, cultura romana a avut un rol esential in evolutia spre modernitate a tarii noastre, iar incepand cu a doua jumatate a secolului XIX, prin contributia elitelor, Romania s-a inscris, “inclusiv cultural, pe o traiectorie occidentala”, care a coincis cu implinirea aspiratiilor noastre nationale.
Presedintele a mentionat ca Sezonul cultural romano-francez, Festivalul “”Enescu”” si Festivalul Europalia sunt mari proiecte culturale internationale carora in acest an le acorda Inaltul Patronaj. Iohannis a reliefat totodata ca limba romana a constituit, “incepand cu Veacul Luminilor, argumentul si temelia aspiratiei” la unitate nationala si progres social.
“Inainte de a fi concretizarea unei viziuni politice si de a se materializa ca rezultat al angajamentului popular, unitatea nationala s-a infaptuit prin limba romana. Pentru carte si limba au trudit si s-au jertfit dascali, istorici, poeti si scriitori romani, dar, fapt remarcabil, chiar si carturari de alte etnii. Academia Romana, acum mai bine de 150 de ani, si-a asumat un rol fundamental in acest proces de cultivare a limbii, in care ramane si astazi principalul responsabil”, a spus el.
Iohannis a mai subliniat ca Ziua Culturii Nationale trebuie sa fie pentru autoritati un bun prilej de a a-si asuma, responsabil, momentele fundamentale, valorile constitutive si deschiderile modernitatii romanesti europene.
“Celebrarea culturii nationale in anul 2019, cand se implinesc 30 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, nu poate face abstractie de rolul pe care arta si artistii si-l asuma, din ce in ce mai pregnant, pentru un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *