Klaus Iohannis: Desi exista un stereotip la noi ca toata lumea merge la facultate avem mai putin de 500.000 de studenti

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Klaus Iohannis: Desi exista un stereotip la noi ca toata lumea merge la facultate avem mai putin de 500.000 de studenti


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
"In doar 10 ani, peisajul din invatamantul superior s-a schimbat radical. Astazi avem mai putin de 500.000 de studenti. Desi exista un stereotip la noi ca "toata lumea merge la facultate", Romania este in realitate la coada clasamentelor europene cu privire la proportia tinerilor care finalizeaza studiile universitare. In plus, aproape unul din 15 tineri studenti romani invata in afara granitelor, iar multi dintre ei nu vor avea ocazia sa-si foloseasca vreodata talentul si cunostintele in tara lor", a spus presedintele, in debutul evenimentului Galei Profesorului Bologna, patronat de Administratia Prezidentiala, in care profesori sunt premiati de catre ANOSR.Seful statului a afirmat, in discursul sau, ca Romania trece prin mai multe crize simultan cand vine vorba despre invatamantul universitar.
Citeste si: Veste BUNÄ‚ pentru studenti: vor primi burse si in perioada vacantei de vara

"Pe de o parte, tinerii au acum cea mai mica pondere in totalul populatiei din intreaga istorie a Romaniei. Pe de alta parte, prea putini dintre acestia sunt educati la un nivel la care sa fie pregatiti pentru a face fata unei lumi si unei economii aflate intr-o schimbare rapida.
Aceste realitati dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbari minore si dese, ci de schimbari profunde, gandite pe termen lung", a spus el, scrie News.ro.Seful statului a mentionat si proiectul lansat in 2016, "Romania educata", al carui obiectiv este promovarea unei "culturi a succesului" in educatie, bazata pe munca, performanta, talent, onestitate si integritate."Copiii si parintii au tot dreptul sa stie inca de la inceput la ce se pot astepta din partea sistemului public de invatamant. Orice reformare a educatiei pe o baza incluziva trebuie sa tina cont de profilul generatiilor actuale si de evolutia societatii, dar si de nevoile legitime ale cadrelor didactice", a spus Iohannis.Presedintele a subliniat ca, in 2017, a fost constituit un grup de lucru dedicat carierei didactice, iar alaturi de reprezentanti ai autoritatilor, societatii civile, parteneri sociali si de experti in educatie, el isi propune sa faciliteze un larg acord asupra unor solutii pentru principalele probleme care afecteaza parcursul profesional al cadrelor didactice.Iohannis a spus ca o alta problema este si "atractivitatea relativ scazuta" a carierei in invatamant, comparativ cu alte optiuni profesionale, din motive care tin atat de respectul in societate, cat si de salariile din sistem, mai ales in zona debutantilor."Daca ar fi sa alegem un singur punct din care sa incepem reasezarea sistemului educational romanesc, acesta ar fi probabil cariera didactica, prin incurajarea celor mai buni absolventi sa aleaga misiunea nobila de a forma generatia viitoare", a aratat presedintele.
Discursul integral al presedintelui
Bine ati venit la Palatul Cotroceni, la aniversarea celei de-a zecea editii a unuia dintre cele mai inovatoare proiecte gandite si organizate de catre studentii din Romania!In conditiile in care de cele mai multe ori tindem sa asociem invatamantul superior cu excelenta in cercetare, ne-am intalnit astazi, aici, pentru un proiect care pune in evidenta latura formativa a vietii universitare.In definitiv, extinderea frontierelor cunoasterii umane trebuie sa fie urmata de transmiterea acestor cunostinte catre generatiile viitoare.Imi amintesc cu placere, cu mare placere, ca prima editie a Galei Profesorului Bologna s-a tinut la Sibiu, pe vremea cand eram inca Primar, si in anul in care orasul a avut onoarea de a primi titlul de Capitala Europeana a Culturii, o premiera pentru Romania.Atunci, in 2007, vremurile erau diferite. Existau aproape un milion de studenti intr-un sistem greoi si incarcat, in care calitatea era pusa la incercare de o lipsa cronica de spatii educationale si de un numar insuficient de cadre didactice.In doar 10 ani, peisajul din invatamantul superior s-a schimbat radical. Astazi avem mai putin de 500.000 de studenti.Desi exista un stereotip la noi ca "toata lumea merge la facultate", Romania este in realitate la coada clasamentelor europene cu privire la proportia tinerilor care finalizeaza studiile universitare. In plus, aproape unul din 15 tineri studenti romani invata in afara granitelor, iar multi dintre ei nu vor avea ocazia sa-si foloseasca vreodata talentul si cunostintele in tara lor.Traim mai multe crize simultan: pe de o parte, tinerii au acum cea mai mica pondere in totalul populatiei din intreaga istorie a Romaniei. Pe de alta parte, prea putini dintre acestia sunt educati la un nivel la care sa fie pregatiti pentru a face fata unei lumi si unei economii aflate intr-o schimbare rapida.Aceste realitati dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbari minore si dese, ci de schimbari profunde, gandite pe termen lung.In dorinta de a contribui la modernizarea sistemului de invatamant, am initiat inca de anul trecut proiectul "Romania educata", al carui obiectiv este tocmai  promovarea unei culturi a succesului in educatie, bazata pe munca, performanta, talent, onestitate si integritate.La intrarea in cel de-al doilea secol de existenta ca stat modern si unitar, este important ca educatia si cercetarea sa dobandeasca o fundatie solida si predictibila.Copiii si parintii au tot dreptul sa stie inca de la inceput la ce se pot astepta din partea sistemului public de invatamant.Orice reformare a educatiei pe o baza incluziva trebuie sa tina cont de profilul generatiilor actuale si de evolutia societatii, dar si de nevoile legitime ale cadrelor didactice.Inca de anul trecut, cand proiectul "Romania educata" s-a axat mai ales pe consultarea publicului larg ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Klaus Iohannis | Facultate |

Pe aceeasi tema

Abonare newsletterAlte stiri din Politica
© 2007-2011 News20.ro --