Klaus Iohannis, la summitul NATO: Romania vrea sa fie un furnizor de securitate pentru zona

UPDATE Klaus Iohannis?a declarat, la sosirea la Bruxelles, ca summitul NATO este extrem de important pentru Alianta si cu accente deosebite pentru Romania.?
“Summitul este extrem de important, parerea mea, pentru NATO si, sigur, cu accente deosebite pentru Romania. Se stie ca obiectivul principal este consolidarea, intarirea, posturii defensive a NATO, dar pentru noi asta inseamna lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comanda foarte important pentru a imbunatati coordonarea activitatii NATO din zona noastra, cu sanse bune de a obtine acest centru. Si pentru noi este, evident, foarte importanta atentia pe care vrem sa o dam zonei Marii Negre. Iarasi aici, cu sanse bune, la initiativa noastra, este o sesiune speciala dedicata Marii Negre, la care este invitata si Ucraina, si Georgia. Noi credem ca vom obtine nu doar o atentie sporita pentru Marea Neagra, ci si o prezenta a NATO sporita pe zona, pe regiunea Marii Negre, ceea ce pentru noi este foarte important. Iar Brigada Multinationala va fi mult mai importanta, fiindca ea va deveni o Brigada cu prezenta permanenta, deci o Brigada care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastra, din intreaga regiune”,?a spus presedintele.
El a mai precizat ca impartirea echitabila a sarcinilor este necesara, pentru ca nu poate fi acceptata ideea ca unii contribuie si altii beneficiaza.
“Impartirea echitabila a sarcinilor este necesara, nu putem sa acceptam ideea ca unii contribuie si altii beneficiaza, si pot sa va spun ca Romania, inca de acum cativa ani, de cand am preluat mandatul, a avut pozitia pe care am reafirmat-o de fiecare data. Romania nu mai este demult un simplu receptor de securitate. Romania a inteles ca in NATO, sigur, beneficiezi de protectia NATO, dar noi vrem sa fim un furnizor de securitate pentru intreaga regiune.
Or, furnizor de securitate inseamna, evident, sa ai fortele armate intr-o stare foarte buna, foarte bine pregatiti si foarte bine dotati. De aceea, va amintiti, poate, ca prima actiune mare politica pe care am facut-o cand am inceput mandatul a fost sa adun toate fortele politice si impreuna am hotarat sa alocam 2% pentru aparare mult mai repede decat se convenise. Va amintiti, pentru NATO, termenul de ghidaj a fost 2024. Iata, noi am inceput deja de anul trecut, deci noi luam treburile acestea foarte serios, si dotarea, si oferirea de securitate. De asta suntem prezenti cu foarte multi oameni in Afganistan, de exemplu. Suntem prezenti in Irak, suntem prezenti in Kosovo, si asa mai departe. Deci, noi intelegem din capul locului rolul nostru si ca furnizor de securitate”, a declarat seful statului.
__________
Programul include o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, o intalnire de lucru a liderilor aliati, precum si o reuniune in formatul Misiunii Resolute Support din Afganistan. De asemenea, pentru prima data, la cel mai inalt nivel aliat, va fi organizata o reuniune distincta, dedicata evolutiilor de securitate din regiunea Marii Negre, cu participarea Georgiei si Ucrainei.
Pe agenda Summitului NATO se vor regasi teme extrem de importante. Astfel, va fi abordat procesul de adaptare a Aliantei la realitatile mediului actual de securitate, context in care se vor stabili directiile principale de actiune pentru perioada urmatoare. Totodata, va avea loc un schimb de vederi privind stadiul implementarii masurilor strategice decise la summiturile aliate anterioare din Tara Galilor (din 2014) si din Polonia (din 2016), preciza Administratia Prezidentiala, la inceputul acestei saptamani.
“Se creeaza, asadar, cadrul pentru dezbaterea modalitatilor de intarire a posturii NATO de aparare si descurajare, de sporire a capacitatii Aliantei de proiectare a stabilitatii in vecinatatea sa, precum si a perspectivelor de consolidare a cooperarii NATO cu Uniunea Europeana, de o maniera complementara. Reuniunea comuna a Consiliului Nord-Atlantic dedicata securitatii la Marea Neagra, cu participarea Georgiei si Ucrainei, va oferi un prilej pentru discutii aplicate privind evolutiile situatiei de securitate din regiune, precum si de reafirmare a sprijinului NATO pentru cei doi parteneri. De asemenea, vor fi supuse atentiei sefilor de stat si de guvern adaptarea structurii de comanda a NATO la noul mediu de securitate, dezvoltarea capacitatii de reactie a fortelor aliate si facilitarea mobilitatii acestora in Europa”, potrivit Administratiei Prezidentiale.
Si combaterea terorismului si sprijinul pentru partenerii sudici vor reprezenta un subiect important pe agenda Summitului NATO.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat pe 27 iunie obiectivele Romaniei pentru Summitul NATO.
“Reuniunea va reprezenta o oportunitate de exprimare concreta a unitatii si solidaritatii aliate, respectiv a relatiei transatlantice si a determinarii aliate in fata amenintarilor globale sporite. Pentru tara noastra, Summitul prezinta o importanta deosebita din perspectiva avansarii proiectelor de consolidare a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *