La cat vor ajunge cursul euro-leu si ROBOR, in 2018. Previziunile analistilor privind ratele si dobanzile romanilor

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


La cat vor ajunge cursul euro-leu si ROBOR, in 2018. Previziunile analistilor privind ratele si dobanzile romanilor


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
In luna ianuarie 2018, indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a crescut cu 5 puncte pana la valoarea de 46 puncte. Aceasta evolutie s-a datorat componentei de anticipatii a indicatorului. Astfel, indicatorul conditiilor curente s-a redus, cu 1,8 puncte, pana la valoarea de 57,2 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor a crescut cu 8,4 puncte pana la valoarea de 40,4 puncte", se arata intr-un comunicat al organizatiei.
In ceea ce priveste cursul de schimb,"este de remarcat ca peste 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4.7168 (in crestere cu 170 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4.7643 (valoare in crestere cu 215 pips fata de cea inregistrata in luna anterioara)".
Potrivit CFA,"sunt de remarcat (consistente cu anticipatiile de majorare a ratei inflatiei) anticipatiile de majoare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 97%, si respectiv 92% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie". Astfel, "rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 2,95% (comparativ cu o valoare de 3,21% inregistrata in exercitiul anterior), iar yield-ul la obligatiunile suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,60% (comparative cu valoarea de 4,48% inregistrata in exercitiul anterior)", arata datele sondajului.
De asemenea,"rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (februarie 2019/februarie 2018) a inregistrat o valoare medie de 3,71% (valoare relativ similara cu de cea inregistrata in exercitiul anterior). Peste 90% dintre participanti anticipeaza o majorare a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni".
Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real-negative, in sensul ca bonusurile oferite de banci vor fi depasite, procentual, de rata inflatiei.
Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011, reprezentand un indicator prin care cuantifica anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.
Indicatorul de incredere macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la conditiile curente-referitoare la mediul de afaceri si piata muncii si anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.
Potrivit CFA, p langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb leu/euro, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.
Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.
Astazi, in lume, exista peste 140.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 147 societati membre ale CFA Institute.
CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USĂ). CFA Romania este una dintre cele 147 de societati membre ale CFA Institute. In prezent, CFA Romania are peste 215 membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidati pentru unul din cele 3 nivele ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Previziunile | Analistilor |

Pe aceeasi tema

2007-2011 News20.ro --