Laura Codruta Kovesi, la Consiliul Europei: Trebuie revizuita legislatia privind imunitatea ministrilor

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Laura Codruta Kovesi, la Consiliul Europei: Trebuie revizuita legislatia privind imunitatea ministrilor


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
In Romania sunt necesare revizuirea legislatiei privind imunitatea, sporirea transparentei in achizitiile publice si revizuirea procedurilor pentru achizitii publice, a declarat, luni, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, la conferinta de la Strasbourg a GRECO, organismul anticoruptie al Consiliului Europei.
Acestea ar fi doar cateva dintre masurile de prevenire "absolut necesare" care trebuie luate in lupta impotriva coruptiei la nivel guvernamental in Romania, a afirmat Laura Codruta Kovesi, potrivit Biroului de Presa al Consiliului Europei.
Laura Codruta Kovesi a facut o prezentare a tipurilor de activitati de coruptie cele mai frecvente in Romania, asa cum reiese dincazurile instrumentate de DNA.
Kovesi a spus ca "legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita si trebuie limitata la durata mandatului lor" si s-a referit la cazul unui ministru banuit ca a primit in jur 45.000 euro pentru a-si influenta subordonatii sa acorde contracte anumitor firme.
"Camera Deputatilor a respins cererea procurorilor DNA de ridicare a imunitatii. Ancheta care il viza pe ministrul in cauza nu a putut continua, dar a continuat in cazul altor doua persoane implicate, care au fost condamnate la inchisoare. Ancheta contra ministrului a fost inchisa pentru ca imunitatea nu i-a fost ridicata. Este evident ca in acest caz nu se poate vorbi despre egalitate in fata legii. De aceea consideram ca legislatia privind imunitatea ministrilor trebuie revizuita, imunitatea trebuie limitata la durata mandatului. Respingerea cererii de ridicare a imunitatii nu este motivata, iar votul parlamentarilor nu e public. Este dificil pentru mine sa va spun de ce au fost respinse solicitarile in cazurile noastre", a aratat procurorul-sef al DNA.
Sefa DNA a vorbit si despre tipologia cazurilor de coruptie instrumentate de DNA in care sunt vizati membri ai Guvernului, spunand ca ele arata in ce domenii trebuie intervenit pentru prevenirea coruptiei.
"Cele mai multe tipologii se refera la domeniul achizitiilor publice, la cum sunt administrate fondurile sau la numirea sau mentinerea unor persoane in anumite posturi", a spus Kovesi.
Ea a facut referire la cazuri in care ministrii "primesc bani pentru a ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Consiliul Europei | Laura Codruta |
2007-2011 News20.ro --