Noul Cod Fiscal ii OBLIGĂ pe romanii plecati la munca in strainatate sa plateasca o TAXĂ LUNARĂ. Cat este acesta si cat sunt amenzile

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Noul Cod Fiscal ii OBLIGĂ pe romanii plecati la munca in strainatate sa plateasca o TAXĂ LUNARĂ. Cat este acesta si cat sunt amenzile


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Romanii care intentioneaza sa plece din tara pentru mai mult de sase luni de zile, indiferent ca merg la munca, la studii sau in vacanta, risca sa fie amendati, de la 1 ianuarie 2018, daca nu notifica Fiscul in prealabil cu minimum 30 de zile prin completarea si depunerea unui chestionar de rezidenta fiscala.
"Confirm faptul ca persoanele cu rezidenta fiscala in Romania, cu domiciliul in tara, sunt obligate la plata acestei contributii calculata prin procentul de 5.5% din valoarea salariului minim pe economie, chiar daca se afla in strainatate. Contributia este de circa 67 de lei/luna, corespunzator sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei", a declarat consultantul financiar Adrian Benta.
Modificarea Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018. Misa: Se reduce numarul contributiilor de la 9 la 3. VEZI DOCUMENTUL
Potrivit noului Cod Fiscal,persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii vor fi obligate sa plateasca contributii la asigurarile de sanatate:
"Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contributii la asigurarile de sanatate de catre persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele insarcinate care nu au venituri. In acest sens, cetatenii romani care isi pastreaza rezidenta fiscala in tara sunt in sfera contributiei la aceasta asigurare de sanatate. In esenta, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci si altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care incaseaza venituri la negru, agricultorilor care nu indeplinesc conditia de a fi impozitati prin transe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate", a mai spus Adrian Benta.
Guvernul a adoptat OUG privind Codul Fiscal care va prevedea transferul contributiilor de la angajator la angajat, masura contestata de sindicate, precum si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%
anctionarea celor care pleaca la munca in strainatate si care nu depun la timp chestionarul de rezidenta fiscal, dar si identificarea de noi solutii pentru suspendarea executarii silite in anumite situatii, sunt cateva din prevederile noii ordonante 30, ce modifica Codul de procedura fiscala.
"Principalii contravenienti sunt romanii care lucreaza in strainatate si care nu si-au anuntat plecarea la Fisc. Astfel, un cetatean roman ce paraseste teritoriul tarii pentru o perioada mai mare de 183 de zile trebuie sa detina chestionarul de rezidenta fiscala. Acesta se depune cu minim 30 de zile inaintea plecarii din Romania. Prevederea a fost reglementata de la 1 ianuarie 2016 prin noul Cod fiscal. Ordonanta recent publicata introduce amenzi pentru cei ce nu respecta aceasta procedura. Amenda este intre 50 de lei -100 de lei, nu este o suma mare, insa gestul in sine este unul neagreabil atata timp cat nimeni nu a facut vreo informare publica cu privire la obligatia acestor cetateni", a declaratconsultantul fiscal Adrian Benta, citat deMediafax.
Potrivit uneiclarificari facute de reprezentatii ANAF, "orice persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara (indiferent de motiv: studii, munca, etc) pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive are obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania".
"Formularul se depune cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, in vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal competent.Organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata, respectiv:
- formularul "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania"
-orice alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice, precum si, dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana.
In ceea ce priveste documentele justificative, organul fiscal poate solicita si alte documente pe care le considera relevante in vederea stabilirii rezidentei fiscale, spre ex:: dovada detinerii unor autovehicule inregistrate in Romania/statul strain; permis de conducere emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; pasaport emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; etc. De asemenea, va informam ca la cererea organului fiscal, persoana fizica este obligata sa prezinte documentele solicitate de aceasta, insotite de o traducere autorizata in limba romana, si, dupa caz, sa aduca clarificari aditionale", mai precizeaza reprezentantii ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Noul Cod | Fiscal |
2007-2011 News20.ro --