Opera isi pune balerinele pe cantar. “E o nastrusnicie de care auzim acum prima data”

La articolul 7.2.2, care reglementeaza activitatea personalului din compartimentele solisti vocali, orchestra, cor, balet, se precizeaza, la litera s, mentiuni legate de greutatea corporala, scrie zdi.ro. “Balerinii si solistii balet au obligatia de a-si mentine permanent o greutate corporala optima exercitarii activitatii specifice, astfel: s.1) o greutate cu cel putin 10 kilograme mai mica decat inaltimea proprie, respectiv decat numarul de centimetri peste un metru, in cazul baietilor; s.2) o greutate cu cel putin 15 kilograme mai mica decat inaltimea proprie, respectiv decat numarul de centimetri peste un metru, in cazul fetelor”, se precizeaza in documentul citat.
Citeste si?EUROVISION 2019 LIVE. Selectia nationala, la Iasi s-au ales primii finalisti VIDEO
Astfel, situatia devine una delicata mai ales in cazul unor balerine japoneze care activeaza acum la opera si care nu au mai mult de 1.55, 1.60 metri inaltime, deci vor trebui sa aiba o greutate de maximum 40, respectiv 45 kilograme. Mai multe persoane din Opera au remarcat in special caracterul de obligativitate al acestei masuri, care fusese in orice caz o conventie in randul celor din balet, insa aplicarea intr-un regulament de ordine interioara ar putea aduce probleme institutiei culturale. Contactat telefonic de “Ziarul de Iasi” inspectorul sef al ITM Iasi, George Tanasievici, a declarat ca nu i se pare normala aceasta situatie si ca, in cazul in care va exista o sesizare depusa de catre angajati, ITM va declansa o ancheta si va cauta sa vada felul in care poate fi solutionata situatia. “Nu am mai intalnit astfel de cazuri, e o nastrusnicie de care auzim acum prima data. Problema este ca ii obliga, deci daca te ingrasi cu un kilogram in plus te da afara. Nu mi se pare corect ca este ceva ce tine de persoana noastra, a omului. Angajatorul poate sa iti ceara sa ai o anumita abilitate, sa respecti programul, sa respecti ce iti cere el, nu poate sa iti ceara sa fii mai gras sau mai slab, mai scund sau mai inalt”, a declarat George Tanasievici. El a mai precizat ca in astfel de situatii, daca li se va da dreptate celor care contesta, institutia poate fi amendata si o instanta de judecata se va pronunta asupra modificarii sau nu a regulamentului.
Intr-un raspuns oferit aseara “Ziarului de Iasi”, reprezentantii Operei sustin ca decizia de controlare printr-un regulament a greutatii corporale a balerinelor si a balerinilor este “absolut normala”. “Conditionarea unei anumite greutati corporale pentru salariatii si colaboratorii din cadrul Compartimentului balet este un fapt absolut normal, intalnit in toate marile companii de balet. Fara incadrarea in aceste norme de greutate, raportat la inaltime, membrii corpului de balet sunt in primul rand in pericol de accidentare, avand in vedere ca in multe momente ale spectacolelor sunt ridicati de colegi, iar executarea anumitor elemente tehnice este imposibil de efectuat in cazul depasirii unei greutati corporale adecvate”, se precizeaza in raspunsul oferit. Surse apropiate publicatiei noastre au precizat ca decizia a fost luata din cauza a doua balerine care depaseau cu mult greutatea normala si ca, in experienta ei in domeniu, managerul Beatrice Rancea a intalnit cazuri de balerini care s-au accidentat sau au refuzat sa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *