PSD vrea serviciu militar pe baza de voluntariat si infiintarea Garzii Civile

Garda Civila ar urma sa fie formata din persoane care au facut serviciul militar voluntar si sa intervina in cazul unor situatii de urgenta, precum inundatii, incendii, alunecari de teren, cutremure, si “ori de cate ori situatia o impune”.
In Garda Civila se vor putea inscrie si foste cadre militare sau de politie, aflate in rezerva.
Proiectul de lege reglementeaza si serviciul militar pe baza de voluntariat. Astfel, potrivit proiectului, pentru efectuarea serviciului militar pe baza de voluntariat se vor putea prezenta persoane cu varste intre 18 si 30 de ani.
“Incepind cu primul an dupa promulgarea prezentei legi se instituie executarea serviciului voluntar cu o durata de 3 – 6 luni pentru recrutii cu studii superioare, respectiv 4 – 9 luni pentru recrutii fara studii superioare. (…) Stagiile de voluntariat vor fi organizate anual, in perioada 1 martie – 30 noiembrie”, se arata in proiect.
Serviciul militar voluntar va putea fi facut atat in cadrul Armatei, cat si la Pompieri, Politia de Frontiera, Jandarmerie, Jandarmeria Montana, ISU si STS.
Perioada in care voluntarii militari isi vor desfasura stagiul de pregatire va fi considerata vechime in munca, iar la finalul pregatirii voluntarii vor primi livret militar si un certificat de perfectionare profesionala pe domeniul in care au fost instruiti.
“Voluntarii vor avea un program de instruire militara, in care vor face pregatire fizica, se vor deprinde cu armament specific activitatii militare. Programul zilnic va fi de 8 ore plus o ora pauza de masa”, se mai arata in proiect.
In timpul stagiului, voluntarii vor primi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *