Pacient mort, dupa o transfuzie gresita facuta la Spitalul Pantelimon din Capitala. Asistenta care a efectuat procedura a fost suspendata. Primele concluzii ale anchetei dispuse de Ministerul Sanatati

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Pacient mort, dupa o transfuzie gresita facuta la Spitalul Pantelimon din Capitala. Asistenta care a efectuat procedura a fost suspendata. Primele concluzii ale anchetei dispuse de Ministerul Sanatati


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Un pacient a decedat din cauza unei transfuzii gresite, la Spitalul Pantelimon din Bucuresti. Potrivitprimelorcercetari, cadrele medicale ale spitalului ar fi gresit grupa de sange.
UPDATE:La cererea ministrului Sanatatii,Florian Bodog,o echipa de inspectori din cadrul Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti - Serviciul de Control in Sanatate Publica si un reprezentant al Institutului National de Hematologie Transfuzionala au efectuat la Spitalul Clinic de Urgenta a"Sf. Pantelimon" Bucurestio actiune de verificare in perioada 17- 18.04.2017 . Conform unui raport de control preliminar, intocmit de catre inspectorii sanitari, din neglijenta unui cadru medical, pacientul a primit o unitate de masa eritrocitara, fara a avea recomandare de la medicul curant pentru administrarea acesteia, masa eritrocitara fiind destinata unui alt pacient, care se afla in aceeasi rezerva.
Ca urmare, in conformitate cu competentele lor si cu legislatia in vigoare, inspectorii sanitari au aplicat o sanctiune contraventionala asistentei in culpa, in valoare de 1.000 lei. De asemenea, contractul individual de munca al asistentei medicale a fost suspendat pana la finalizarea cercetarii disciplinare.
Mai mult, inspectorii sanitari au inaintat conducerii unitatii sanitare urmatoarele recomandari:
-respectarea prevederilor ord. MS 1224/2006 si a ord. MS 1228/2006.
-instruirea personalului cu atributii in indicarea si aplicarea terapiei transfuzionale.
-actualizarea deciziilor de infiintare a comisiei de hemovigilenta si de nominalizare a coordonatorului UTS.
-achizitionarea de carduri/cartele pentru efectuarea ultimului control pretransfuzional la patul bolnavului.
-respectarea protocoalelor de primire, livrare si administrare produse sanguine.
In perioada urmatoare raportul va fi completat si cu punctul de vedereal reprezentantului Institutului National de Hematologie Transfuzionala, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.
UPDATE: Purtatoarea de cuvant a Spitalului "Sfantul Pantelimon", Florina Mitoiu, a precizat ca asistenta care a facut transfuzia gresita a fost suspendata din functie. Aceasta a realizat greseala pe care a facut-o in timpul transfuziei, cand starea pacientului s-a deteriorat, a oprit transfuzia si a inceput manevrele de resuscitare.
"Nu pacientul care a primit sangele avea nevoie de acest sange. Era sange total incompatibil. S-a stopat, a fost resuscitat, stabilizat, iar a doua zi a fost dus la Floreasca unde s-a si produs decesul, in zilele urmatoare. Noi stim ca (asistenta n.red) a administrat sangele altui pacient decat avea nevoie. Restul personalului a respectat procedurile. Un pacient care urmeaza sa primeasca sange trebuie identificat. Daca nu a fost intrebat daca tu esti x, nascut atunci, de aici lucrurile pot degenera", a explicat purtatoarea de cuvant a Spitalului.
Pacientul, un barbat in varsta de 66 de ani, venea de mai mult timp la Spitalul Pantelimon din Bucuresti. El suferea de mai multe afectiuni, printre care si ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Ministerul Sanatatii | Spitalul Pantelimon |
2007-2011 News20.ro --