Phil Hogan a asigurat Romania de sprijinul Comisiei Europene in lupta impotriva pestei porcine

Presedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Cretu, a prezidat joi intrevederea comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene si agricultura ale Senatului si Camerei Deputatilor cu Phil Hogan, principalele teme de discutie fiind reforma Politicii Agricole Comune si dosarele ce vor fi gestionate de viitoarea presedintie a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, situatia epidemiei de pesta porcina, practicile comerciale neloiale precum si Grupul de actiune pentru Africa rurala, potrivit unui comunicat al Senatului.
Comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, a asigurat Romania de sprijinul CE in lupta sa impotriva pestei porcine africane, prin implementarea unor masuri de supraveghere si detectie a virusului, servicii veterinare si cercetare.
“Vom continua sa sprijinim Ministerul Agriculturii si fermierii din Romania in ceea ce priveste masurile de supraveghere, serviciile veterinare, cercetare. Vom incerca sa furnizam un vaccin care sa functioneze pe viitor. 10 milioane de euro vor fi alocati in 2019 pentru cercetarea acestui obiectiv”, a aratat oficialul european, potrivit sursei citate.
In ceea ce priveste alte masuri financiare, vizavi de plafonarea si ajutorul prin redistributia platilor pentru fermele mici si mijlocii, Hogan a subliniat faptul ca se vor discuta orice propuneri venind din partea statelor membre, inclusiv Romania, pentru a sti cum pot fi ajutate fermele pentru a le pastra in activitate. CE are in vedere un nou pachet de sprijin prin imprumuturi, cu sprijinul Bancii Europene de Investitii si a fondurilor europene in general, arata sursa citata.
In interventia sa, Gabriela Cretu a apreciat optimismul cu care Phil Hogan priveste negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual si dorinta de a se ajunge la un acord final in martie 2019, in mandatul presedintiei Romaniei la Consiliului UE, si a prezentat faptul ca primul pachet de regulamente europene referitoare la Cadrul Financiar Multianual a fost deja examinat in cadrul Comisiei pentru afaceri europene, urmand ca saptamana urmatoare sa fie examinate si cele referitoare la Politica Agricola Comuna.
In plus, senatoarea a dorit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *