Picaturi de nas sigure pentru si bebelusi si gravide

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Picaturi de nas sigure pentru si bebelusi si gravide


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Respiratia nazala este foarte importanta, mai ales la copii.
Dincolo de principalul sau rol - adaptarea aerului respirat la conditiile de temperatura si umiditate necesare plamanului, nasul mai are cateva functii extrem de importante: el trebuie sa purifice de particulele de praf, de impuritati, aerul respirat; trebuie sa umidifice si sa incalzeasca aerul, prin contactul cu mucoasa nazala; iar mucoasa nazala are si o functie imunitara foarte importanta, prin imunoglobulinele A.

O logica simpla ar spune ca nu e nicio problema daca nu poti respira pe nas, pentru ca deschizi gura si intra aerul. Numai ca, la adult, senzatia de discomfort determinata de obstructia nazala este extrem de neplacuta, lucru bine cunoscut.


La nou nascuti si bebelusi, nasul infundat este cauzat cel mai frecvent de prezenta de secretii la nivelul foselor nazale. Bebelusii in primele luni de viata au o capacitate redusa de a-si trage nasul si astfel secretiile produse in mod natural stagneaza in fosele nazale. Refluxul fiziologic de continut din stomac aduce cu sine o inflamatie la nivelul cailor aeriene superioare care creste productia de mucus. Racelile frecvente ale celor mici aduc si ele obstructie nazala si mucus in cantitate mai mare.
In afara de disconfortul nasului infundat (pe care copilul nu-l poate relata insa, dar este agitat, nu se odihneste bine, sforaie), o consecinta importanta a rinoadenoiditei cronice este aparitia otitelor medii repetate.
Dealtfel foarte multe episoade de raceala la copilul mic sunt urmate de otita medie, cu consecinte pe termen lung asupra auzului.
Mai mult decat atat, orice raceala normala la copil inseamna nas infundat, adica 8-10 raceli/an la copilul normal care merge la gradinita sau scoala. La fiecare raceala, reactia normala de aparare a organismului determina cresterea in volum a vegetatiilor adenoide (cunoscute sub numele popular de polipi), ceea ce ingreuneaza respiratia nazala.
Practic orice copil normal are nasul infundat majoritatea timpului.Si orice mama are in casa un intreg arsenal pregatit sa desfunde nasul: batista sugarului, ser fiziologic, picaturi de nas, sprayuri, vaporizatoare.

Ce functioneaza si ce nu?
In primul rand bebelusul nu trebuie sa stea in aer prea cald si uscat, de aceea se folosesc vase cu apa puse pe calorifere sau umidificatoare speciale.
Uneori se folosesc substante volatile care pot desfunda nasul, DAR sunt interzise la bebelusi si copii foarte mici.
Serul fiziologic foloseste doar la fluidificarea secretiilor, DAR nu desfunda propriu-zis nasul.
Serul hiperton folosit destul de des (ATENTIE forma de spray nu se recomanda la sugari) este strict un tratament simptomatic. Desfunda nasul DAR nu actioneaza asupra cauzei-inflamatia.
Apa de mare are practic acelasi efect ca si serul fiziologic hiperton. DAR nici ea nu are efect asupra inflamatiei produsa de raceala.
Picaturile cu decongestionante clasice, tip ser efedrinat sau substante similare cu efect vasoconstrictor sunt interzise copiilor mici din cauza efectelor secundare (agitatie, tahicardie) Si in general, indiferent de ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Picaturi | Bebelusi |

Pe aceeasi tema

    Desfundarea corecta a nasului la bebelusi


    Desfundarea nasului la bebelusi se realizeaza destul de usor, insa multi parinti neglijeaza aceasta operatiune simpla, dar extrem de importanta pentru respiratia bebelusului. Haideti sa aflam cum se realizeaza corect desfundarea nasului la bebelusi s ...
2007-2011 News20.ro --