Presedintele Iohannis participa, la Aachen, la semnarea Tratatului franco-german

Potrivit Administratiei Prezidentiale, in marja deplasarii in Germania, seful statului va avea si o intalnire cu militarii romani care activeaza la baza militara NATO de la Geilenkirchen.
Semnarea Tratatului franco-german de catre presedintele francez si cancelarul german va avea loc in Sala Incoronarii a Primariei orasului Aachen.
Acest moment va fi precedat de alocutiuni ale prim-ministrului landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet, primarului orasului Aachen, Marcel Philipp, presedintelui francez, Emmanuel Macron, si cancelarului Angela Merkel. Ulterior semnarii documentului, vor sustine alocutiuni presedintele Klaus Iohannis, care reprezinta Romania in calitate de presedintie in exercitiu a Consiliului Uniunii Europene, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Ideea incheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost mentionata de presedintele Emmanuel Macron in discursul sau de la Sorbona, intitulat “Initiativa pentru Europa”, din septembrie 2017. Ulterior, cancelarul Angela Merkel si presedintele Emmanuel Macron au anuntat incheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declaratie comuna adoptata la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee de catre presedintele Charles de Gaulle si cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat si institutionalizat reconcilierea franco-germana postbelica.
Tratatul de la Aachen isi propune sa completeze Tratatul de la Elysee, care a pus bazele cooperarii bilaterale stranse dintre cele doua state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergente sporite intre Berlin si Paris, urmarind adaptarea relatiilor dintre cele doua state la provocarile cu care sunt confruntate in secolul XXI. Tratatul care se va …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *