Proiect controversat al MAI: Dupa sapte ani de blocaje, cardul de sanatate ramane doar un experiment al sistemului medical. Noua carte de identitate electronica ar putea mosteni problemele cardului

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Proiect controversat al MAI: Dupa sapte ani de blocaje, cardul de sanatate ramane doar un experiment al sistemului medical. Noua carte de identitate electronica ar putea mosteni problemele cardului


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Specialistii critica initiativa Ministerului Afacerilor Interne de a introduce informatiile medicale ale romanilor in cipul unei carti electronice de identitate, invocand neincrederea in securitatea informationala, dar si costurile financiare suplimentare.
Dupa sapteani de amanari si sincope in functionare aproape lunare, din septembrie 2015 pana in prezent, cardul de sanatate risca sa devina doar un experiment al sistemului sanitar.
Medicii si asociatiile de pacienti manifesta reticenta si neincredere in demersul Ministerul Afacerilor Interne de a lansa in dezbatere publica un proiect de lege privind cartea electronica de identitate (CEI), care va permite autentificarea online pentru a beneficia de diverse servicii electronice si va asigura si functionalitatea cardului de sanatate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberarii noului document de identitate. Elaborarea proiectului s-a realizat in cadrul unui grup de lucru interministerial la care au participat si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Cu toate acestea, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Marian Burcea, a precizat ca inlocuirea cardului de sanatate cu cartea electronica de identitate va fi de durata si va exista o perioada de tranzitie in care cele doua documente vor fi valabile in paralel, pana la expirarea valabilitatii cardului de sanatate: "Sistemul cardului national de sanatate a facut multe economii si a evitat multe nereguli. Acest card atesta prezenta pacientului la medic, la furnizorii de servicii, in timp real. Inserarea lui in cartea de identitate electronica va dura ceva timp", a declarat intr-un interviu noul sef al CNAS, care a mentionat rezolvarea problemelor sistemului informatic ca una dintre prioritatile mandatului sau. Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari sustin ca aceasta initativa nu va presupune costurile suplimentare pentru sistemul informatic din Sanatate, fiind vorba doar de schimbarea a"cheii de acces in sistem", care nu se va mai face prin intermediul cardului care este utilizat in prezent.
Asociatiile de pacienti critica initiativa
Presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Cezar Irimia, se declara impotriva desfiintarii cardului de sanatate, care si-a dovedit eficienta prin economii mari aduse bugetului CNAS, adaugand ca in lipsa acestuia pacientii vor fi pusi pe drumuri.
"Clar, noi suntem impotriva desfiintarii acestui card. Lipsa acestui card ne va pune din nou pe drumuri. Pacientii vor fi pusi intr-o continua cursa dupa adeverinte, dupa una, alta. Pe deasupra, cine va raspunde de sacul de bani care a fost investit pentru acest program si aruncat ulterior pe apa sambetei", mentioneaza Irimia, care considera totodata ca eliminarea cardului ar reprezenta "o problema'', iar motivul eliminarii ar fi ''lipsa medicatiei de pe piata".
La randul sau, Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania, a declarat pentru Romania Libera ca este bulversanta pentru opinia publica aceasta initiativa, pentru ca este optionala, dar in acelasi timp va crea sincope in sistemul medical in cazul persoanelor care vor refuza noul document de identitate.
a"Am inteles ca, practic, s-ar dori introducerea unui buletin digitalizat care sa acopere si informatii privitoare la cardul de sanatate. Cei care au lansat acest proiect de lege au creat confuzie. Din punctul meu de vedere s-ar isca o harababura totala daca nu se discuta clar ce se vrea pe viitor. Se doreste ca acest card de sanatate sa ramana sub aceasta forma, dar sa existe si posibilitatea cetatenilor sa aiba un singur card, cel al buletinului electronic, sau fiecare cum va dori? De aici se complica situatia, pentru ca ar trebui ca acel buletin care are informatiile de sanatate, care acopera si cardul, sa fie citit de cititoarele medicilor, care ar trebui sa nu se schimbe pentru ca ar implica alte cheltuieli si sunt multe, multe alte lucruri de lamurit. Totusi, cred ca actualul card de sanatate ar trebui pastrat pentru ca s-au investit foarte multi bani in el" - a mai spus Radu Ganescu.
Argumentele initiatorilor
La solicitarea Romaniei Libere, seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, comisarul sef de politie Dumitru-Florin Baba, a declarat ca noua carte electronica de identitate va permite titularului autentificarea in sistemul informatic al asigurarilor sociale de sanatate, pentru a beneficia de servicii medicale. Totodata, el a precizat ca institutia abilitata cu implementarea proiectului cartii electronice de identitate este Imprimeria Nationala, care se va ocupa si de procedurile specifice de achizitie pentru asigurarea infrastructurii necesare.
a"Carte electronica de identitate va permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, in sisteme informatice terte ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Proiect | Controversat |

Pe aceeasi tema

2007-2011 News20.ro --