Proiect de lege prin care 30 octombrie sa fie Ziua pacientului ars, pentru a marca tragedia din Colectiv, depus de deputati PSD si PNL

Propunerea legislativa este semnata de deputatii PSD Lucretia Rosca, Liviu Ioan Balint, Maricela Cobuz, Costel Lupascu, Tudor Ciuhodaru si Bianca Gavrilita, precum si de deputatul PNL Viorica Chereches. Proiectul a fost depus la Senat, unde va intra in dezbatere, Camera Deputatilor avand vot decizional.
In expunerea de motive a proiectului se arata ca tragedia din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, in urma careia au murit 64 de oameni, iar alti 163 au fost grav raniti, este “cel mai grav incendiu din Romania dintr-un club de noapte si cel mai grav accident din tara dupa anul 1989”.
“Cumplitul accident a scos la iveala mari slabiciuni ale sistemului sanitar in domeniul ingrijirii medicale ce se acorda marilor arsi, in sensul ca niciun spital din tara nu indeplinea in totalitate conditiile pentru internarea si ingrijirea acestora, deoarece nu exista o zona de izolare protectiva pentru pacientii cu arsuri”, scrie in expunerea de motive semnata de presedintele Comisiei pentru Sanatate din Parlament, deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu, a carui semnatura nu apare insa printre cele ale initiatorilor.
Astfel, se propune ziua de 30 octombrie Ziua pacientului ars pentru a marca “impactul emotional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioada indelungata de timp si care presupune adanca suferinta si costuri insemnate”.
Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu spune ca ideea ii apartine, iar pentru a fi implementata a cerut sprijin presedintelui Comisiei de Sanatate din Parlament.
Eugen Iancu atrage atentia ca este necesara o astfel de zi pentru a constientiza ca “pacientul ars exista” si ca tratarea lui este dificila si implica multe resurse si multa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *