RCA 2017: Ce schimbari aduce noua legislatie, de la bonus-malus la decontarea directa si Factorul N

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


RCA 2017: Ce schimbari aduce noua legislatie, de la bonus-malus la decontarea directa si Factorul N


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Aceste schimbari constau in reasezarea sistemului bonus-malus, restrangerea la trei zile a termenului de constatare a prejudiciilor, decontarea directa a daunelor, dar si introducerea Factorului N in calculul politelor pentru soferii cu risc ridicat.
Conform noului sistem bonus-malus, la innoirea politei RCA, soferii disciplinati in trafic pot primi reduceri de pana la 50%, in timp ce soferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizati, suportand o majorare a costului politei RCA de pana la 180%. O alta modificare importanta vizeaza chiar modul de aplicare a sistemului bonus-malus: pentru persoanele fizice se va aplica aceeasi clasa de Bonus, respectiv Malus - cea mai favorabila - pentru toate masinile pe care le detine."Schimbarea este ca se va lua in calcul proprietarul, nu masina", arta intr-un studiu Uninea Nationala a Societatilor de Asigurare-Reasigurare din Romania (UNSAR).
Decontarea directa este o alta schimbare adusa de cadrul legal privind RCA. Potrivit UNSAR, pana la 1 octombrie asiguratorii vor incheia un acord de reglementare a decontarii directe, pe care o vor oferta obligatoriu, la un cost suplimentar, optiunea cumpararii acesteia revenind clientului. Decontarea directa presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.
Pot fi introduse si reduceri de prima pentru persoane cu deficiente locomotorii. "In premiera, sistemul de corectare a tarifului de prima va permite acordarea de catre asiguratori a unor reduceri persoanelor cu deficiente locomotorii", noteaza UNSAR. Iar termenul pentru constatarea prejudiciilor de catre asiguratorul RCA a fost redus la trei zile lucratoare.
Odata cu noul cadru legal, societatile de asigurare vor fi obligate sa mentioneze pe procesul verbal dreptul persoanei prejudiciate de a se adresa oricarei unitati reparatoare. De asemenea, solutiile tehnice finale de remediere a avariilor vor fi stabilite de service-uri, ca si pana acum, in acord cu documentatia tehnica din manualul de reparatie al producatorului auto. UNSAR apreciaza ca"acest aspect este mai bine clarificat de norma de aceasta data, chiar daca operational acesta functiona si pana acum prin procesul de reconstatare functional la nivel de piata".
Avand in vedere ca un criteriu luat in calcul in stabilirea daunalitatii o reprezinta evaluarile service-urilor, este esential ca asiguratii sa fie foarte atenti la documentele doveditoare emise de catre unitatile reparatoare si sa stie ca noua lege prevede ca folosirea de piese contrafacute se poate pedepsi penal.
Referitor la politele RCA pentru asiguratii cu risc ridicat, UNSAR arata ca pana la 1 septembrie BAAR va stabili modul in care acesti soferi vor fi preluati in asigurare. De asemenea, BAAR va calcula Factorul N. Asiguratul sau potentialul asigurat poate beneficia de alocarea catre un asigurator RCA pe teritoriul Romaniei in situatia in care a primit trei oferte a caror prima de asigurare anualizata este mai mare decat ,,N" inmultit cu tariful de referinta publicat de catre ASF.
De asemenea, cererea asiguratului cu risc ridicat in ceea ce priveste incheierea contractului RCA va trebui solutionata de catre BAAR in termen de maximum 20 de zile din momentul in care acesta depune documentata completa.
La randul sau, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) precizeaza ca noul cadru legal care reglementeaza piata RCA presupune o stransa colaborare intre mai multe institutii ale statului. In acest sens, ASF a initiat si a dezvoltat deja parteneriate institutionale cu Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii si cu Registrul Auto Roman, al caror rol este determinant in aplicarea Legii nr. 132/2017.
Normele detaliaza mecanismele de implementare a noii legi RCA si aduc clarificari in ceea ce priveste o serie de prevederi, printre care se numara:
- reglementarea modalitatii de constatare, evaluare, stabilire si plata a despagubirilor;
- modalitatea de decontare directa;
- asigurarile RCA aplicabile asiguratilor cu risc ridicat;
- reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus.
Calculul Factorului N are ca principal scop ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Factorul N | Bonus-malus |
2007-2011 News20.ro --