Romania e oficial codasa UE la atragerea fondurilor europene: Am pierdut trei miliarde de euro, bani gratuiti pe care Uniunea i-a alocat tarii noastre. Stam mai bine doar decat Bulgaria

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Romania e oficial codasa UE la atragerea fondurilor europene: Am pierdut trei miliarde de euro, bani gratuiti pe care Uniunea i-a alocat tarii noastre. Stam mai bine doar decat Bulgaria


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Tara noastra a pierdut aproximativ trei miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde de euro, fonduri structuale si de coeziune, bani gratuiti pe care Uniunea Europeana i-a alocat tarii noastre.
Romania a atins o rata de absorbtie de 85% pentru fon-durile aferente perioadei 2007-2013, in timp ce datele oficiale prezentate de autoritatile romane sustin ca gradul este de 89%, potrivit estimarii Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European. Asta in conditiile in care media Uniunii Europene este de aproximativ 95%. Tara noastra a pierdut astfel aproximativ 3 miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde de euro, fonduri structuale si de coeziune, bani gratuiti pe care Uniunea Europeana i-a alocat tarii noastre.
Exceptand Croatia, care a aderat la Uniunea Europeana in 2013, Romania ocupa astfel ultimul loc la nivelul absorbtiei intre statele membre. In acest context, situatia Romaniei a fost dezbatuta, saptamana trecuta, in Parlamentul European, la audieri fiind prezenta Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene.
Istoria s-ar putea repeta
"Un lucru mai ingrijorator este ca autoritatile romane nu au invatat nimic din acest esec. Cauzele prezentate de Parlamentul European pentru slaba absorbtie a fondurilor europene in 2007-2013, respectiv, deficitara coordonare a autoritatilor de management (AM-uri) respon-sabile cu gestionarea fondurilor europene, precum si alte obstacole administrative si legislative, le gasim si acum, la 10 ani distanta. Astazi, desi am trecut deja de jumatatea noului exercitiu bugetar, 2014-2020, Romania are acreditate doar doua din cele 10 autoritati de management, institutiile care gestioneaza fondurile europene, selecteaza proiectele si monitorizeaza implementarea lor. In comparatie, Polonia are acreditate 24 din 25 de autoritati, Cehia are acreditate 11 din 11, Slovacia, 10 din 10, Bulgaria 10 din 11, iar Ungaria are acreditate 9 din 10a", sustine deputatul european Siegfried Muresan.
Dezinteresul Guvernului Tariceanu din anii 2007 - 2008 a dus la intarzierea inceperii absorbtiei fondurilor europene pentru perioada 2007 - 2013, potrivit acestuia, asa cum arata Documentul de prezentare a Audierii Publice din Parlamentul European.
"Guvernele PSD-ALDE de acum repeta "reteta" esecului patentata de Guvernul Tariceanu, iar Romania risca, astfel, ca, la finalul actualului ciclu financiar, 2014 - 2020, sa fie tot codasa absorbtiei fondurilor europene, asa cum arata situatia astazi, la jumatatea exercitiu-lui financiar, cu 0% absorbtie pe fondurile europene de dezvoltare regionala si coeziunea", a adaugat deputatul Siegfried Muresan.
In opinia sa, Romania trebuie sa foloseasca fiecare euro din fondurile europene care ni se cuvin pentru a reduce decalajul economic fata de restul statelor UE. "In loc sa utilizeze aceste fonduri, Guvernul PSD - ALDE ameninta cu marirea taxelor si cresterea presiunii pe investitorii privati si mediul de afaceri si cu confiscarea fondurilor depuse de romani pentru o batranete mai linistita la Pilonul II de pensiia", a mai spus europarlamentarul.
Plumb: Rata de contractare de 10%
Dupa vizita de miercuri de la Bruxelles a ministrului Rovana Plumb si a premie-rului Mihai Tudose, prim-ministrul a anuntat, joi, ca s-a reusit autorizarea a trei noi Autoritati de Management (AM). "In urma prezentei noastre la Bruxelles, s-a reusit deblocarea, intr-o prima faza, autorizarea a trei AM-uri, cu 600 de milioane (de euro - n.r.) si inteleg ca si celelalte patru autoritati de management vor fi gata in maxim doua saptamani, deci vom fi operationali total, daca inteleg bine doamna ministru Plumba", a declarat Mihai Tudose, in deschiderea sedintei de Guvern.
Rovana Plumb a confirmat informatiile, adaugand ca rata de contractare pentru noile fonduri s-a dublat, ajungand la 10,54%. "Ceea ce inseamna contracte de finantare semnate in valoare de 2,4 miliarde euro, din total alocare de 23 de miliarde de euroa", a completat ministrul delegat.
Deputatul liberal Florin Citu a scris, intr-o postare pe Facebook, ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Bulgaria | Romania |

Pe aceeasi tema

2007-2011 News20.ro --