SURSE RL: Reteaua IT a Directiei Generale a Vamilor nu a functionat in parametri normali intreaga saptamana, in ciuda dezmintirilor primite de la ANAF

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


SURSE RL: Reteaua IT a Directiei Generale a Vamilor nu a functionat in parametri normali intreaga saptamana, in ciuda dezmintirilor primite de la ANAF


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Reteaua informatica aDirectiei Generale a Vamilor (DGV) a functionat cu disfunctionalitatiin ultimele zile, desiluni, 15 mai 2017, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in subordinea careia este DGV,a informat ca "toate sistemele de operare sunt perfect functionale". Surse confidentiale au declarat "Romaniei libere" ca pana joi inclusiv, angajatii nu au putut accesa bazele de date externe DGV, apartinand altor institutii publice, cu care reteaua DGV este interconectata.
"Accesul la bazele de date externe nu a functionat. Nu am putut accesa baza de date a Registrului Comertului. Accesul la Intranet, adica la bazele noastre de date, nu a mers vreo doua zile, apoi a functionat", au declarat sursele Rl, sub protectia anonimatului. Disfunctionalitatile au aparut pe fondul ataculuicibernetic de tip "ransomware", de vinerea trecuta. Sursele RL nu au putut face o legatura cu atacul "WannaCry".
Pe de alta parte, conform ultimelor furnizate vineri de Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT.RO) "numarul de IP-uri afectate din Romania a ajuns la 514, 10 dintre acestea apartinand unor institutii publice. "Cu toate acestea, din datele pe care le avem, nu putem spune daca este vorba de sisteme ale institutiilor respective sau daca sunt IP-uri ce au fost date spre folosinta catre terti", precizeaza CERT.RO. Pana in prezent, Centrul a primit "5 notificari, de la 2 companii private, 2 companii de stat, precum si o persoana fizica.
Coincidenta fericita sau avertizare SRI?
Vinerea trecuta, pe 12 mai, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat ca sambata si duminica, respectiv pe 13 si 14 mai, se vor executa lucrari de mentenanta IT, astfel incat site-ul institutiei va fi indisponibil, urmand ca acesta sa poata fi accesat incepand de luni, 15 mai 2017.
In cursul serii de vineri a avut loc atacul cibernetic de tip ransomware, denumit "WannaCry", Romania situandu-se pe locul 9 intr-un top al celor mai afectate tari. Atacatorii au exploatat o vulnerabilitate descoperita de NSA in sistemul de operare Windows si au declansat un atac cibernetic masiv asupra institutiilor de stat, dar si asupra computerelor private din toata lumea. Datele continute de acestea au fost criptate si, drept recompensa pentru recuperarea lor, s-au cerut sume cuprinse intre 300 si 600 de dolari.
"In Romania, Centrul National Cyberint din cadrul SRI a avut anterior aceasta informatie despre atac si a stabilit o serie de proceduri pe care trebuie sa le urmeze si au transmis proceduri si date institutiilor publice pe care le are in zona de protectie", a declarat Anton Rog, seful acestei structuri.
Informatia despre posibilitatea declansarii unui atac informatic a fost primita de SRI de la cartierul general NATO, care a alertat tarile ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Directiei Generale | Reteaua |
2007-2011 News20.ro --