Seful Pentagonului, in Afganistan pentru a evalua situatia in contextul informatiilor privind retragerea trupelor SUA

In cursul acestei vizite inopinate, Shanahan urmeaza sa fie primit de presedintele afgan Ashraf Ghani si se va intalni cu seful fortelor americane stationate in Afganistan, generalul Scott Miller.
Cu aceasta ocazie, el va evoca negocierile de pace cu reprezentantii talibanilor, pe care Washingtonul le duce din vara in mod direct cu insurgentii.
“Este important ca guvernul afgan sa se implice in discutiile privind Afganistanul”, a declarat Shanahan in avionul care il transporta de la Washington la Kabul. “SUA au investit foarte mult, extrem de mult in securitatea (Afganistanului), dar afganii insisi trebuie sa-si decida viitorul”, a subliniat oficialul de la Pentagon.
Talibanii refuza sa negocieze cu guvernul presedintelui Ashraf Ghani, pe care il considera o “marioneta” americana.
Donald Trump a promis in timpul campaniei sale electorale sa puna capat conflictului care a curmat viata a mii de civili afgani si a 2.400 de soldati americani sau, in orice caz, sa retraga trupele SUA. El si-a reiterat aceasta intentie martea trecuta in discursul sau anual despre Starea Uniunii in fata Congresului american.
In luna decembrie, responsabili americani au indicat chiar ca Trump a decis deja repatrierea a cel putin jumatate din efectivul de 14.000 de soldati americani desfasurat in Afganistan.
Dar Shanahan, un fost responsabil al companiei Boeing devenit nr.2 al Pentagonului din 2017 inainte de a-i succede in functie la 1 ianuarie lui Jim Mattis, fost general al puscasilor marini in Orientul Mijlociu si in Afganistan, a asigurat ca o reducere iminenta a fortelor americane din Afganistan nu este prevazuta.
“Nu am primit instructiuni pentru a reduce efectivele noastre in Afganistan”, a afirmat el.
“Prezenta pe care ne-o dorim in Afganistan trebuie sa asigure securitatea teritoriului nostru si sa sustina stabilitatea regionala”, a adaugat el, indicand ca orice discutie cu privire la dimensiunea acestor efective “se duce intr-o maniera …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *