Talentul poate sfida boala mintala. Povestea impresionanta a pictoritei Simona Istrate.

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Talentul poate sfida boala mintala. Povestea impresionanta a pictoritei Simona Istrate.


Trimite stirea pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articol
Putine dintre persoanele cu probleme de sanatate mintala isi gasesc resursele pentru a lupta cu boala si cu prejudecatile venite din partea societatii. Pictorita Simona Istrate isi gaseste forta in arta sa.
Artista Simona Istrate a ales sa lupte cu ingradirile pe care i le impune propria boala mintala, dar mai ales cu ingradirile pe care i le impune societatea. Arma ei: pictura.
Desi privata de unul dintre simturi, auzul, Simona Istrate s-a folosit la capacitate maxima de vaz pentru a transpune in culori propriile senzatii si stari.
Lucrarile ei se apropie, prin prisma culorilor, de cele ale pictorilor impresionisti. Acest lucru se datoreaza in mare masura si faptului ca artistii ei preferati apartin acestui curent. Nu doar culorile o apropie de impresionism, ci si faptul ca in lucrarile ei imaginea se topeste in atmosfera si chiar si umbrele ajung sa capete culoare.
Pictura este nu doar modalitatea prin care pictorita isi transpune trairile si starile, ci si felul ei de a oferi ceva lumii, lume care uneori o judeca, alteori o marginalizeaza, rareori o intelege.
Stigmatizarea e mai rea ca boala
Persoanele cu probleme de sanatate mintala se confrunta cu fenomentul de stigmatizare din partea societatii, iar aceasta stigmatizare are efecte nefaste asupra vietii lor.
"Stigmatizarea incepe cu etichetarea cuiva. Astfel apar divizarile: grupul "nostru" al celor superiori si grupul "lor" al celor fara valoare. Stigmatizarea permite mentinerea prejudecatilor, duce la pierderea suportului social, determina finantarea scazuta a serviciilor psihiatrice. Pacientului ii provoaca umilinta, jena, suferinta, descurajare, amplificarea tulburarilor psihice, in unele cazuri-suicid. Din aceasta cauza, ei vor apela cu intarziere la serviciile si profesionistii din sanatatea mintala. Vor prefera sa izoleze social, se vor integra cu dificultate in comunitate si vor intampina dificultati in gasirea unui nou loc de munca", precizeaza prof. dr. Catalina Tudose, psihiatru si presedinta Societatii Romane Alzheimer.
"Nu trebuie studii de specialitate ca sa iti dai seama ca exista o stigmatizare explicita in Romania. Daca pentru diabet, cancer se vorbeste si chiar se face preventie, pentru preventia bolilor psihice se aloca foarte putine fonduri", adauga prof. dr. Catalina Tudose.
Talentul poate sfida boala si stigma

Simona Istrate lupta prin arta cu stigmatizarea. Ea a decis sa cedeaza 38 dintre lucrarile ei pentru a ajuta la realizarea unei campanii anti-stigmatizare si la promovarea proiectului Casa cu Casa se Face Sat. Proiectul initiat de Stefan Bandol, presedintele Asociatiei Aripi, isi propune infiintarea unui complex destinat recuperarii persoanelor cu probleme de sanatate mintala.
"M-am implicat in proiect pentru ca acest complex inseamna o sansa pentru noi, persoanele cu probleme de sanatate mintala. Problema noastra cea mai mare ramane stigmatizarea. Aceasta este mai rea decat boala in sine, isi pune amprenta mai puternic", mentioneaza Simona Istrate.
Tablourile pictoritei sunt disponibile pe site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri/, iar ...

Cuvinte cheie pentru aceasta stire: Simona Istrate | Talentul |
2007-2011 News20.ro --