Viorica Dancila: Am cerut sprijinul Comisiei Europene pentru reducerea impactului pestei porcine

“Am prezentat domnului comisar situatia creata de evolutia exploziva a pestei porcine africane, cu efecte atat in planul economico-financiar, dar si social. In acest context, am solicitat domnului comisar european acordarea intregului sprijin tehnic si financiar din partea Comisiei Europene pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcina africana l-a avut asupra agriculturii romanesti”, a afirmat Viorica Dancila, la Palatul Victoria, in cadrul declaratiilor comune sustinute alaturi de Phil Hogan, potrivit Agerpres.
Premierul a subliniat ca asistenta europeana este foarte importanta pentru Romania, data fiind ponderea agriculturii in economia romaneasca.
“Este suficient sa amintesc ca datele statistice arata ca agricultura a contribuit de o maniera consistenta la cresterea economica a Romaniei”, a precizat Dancila.
Premierul a aratat ca la intalnirea cu Phil Hogan a prezentat proiectele avute in vedere de Guvern pentru modernizarea agriculturii romanesti.
“In primul rand, am prezentat domnului comisar o serie de actiuni intreprinse la nivel guvernamental, al caror scop este de dezvoltare a unei agriculturi competitive. Am aratat ca este pentru prima data cand au fost alocate la timp subventiile pentru agricultura. Am discutat despre programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii. Conform programului de guvernare, ne-am propus 2 milioane de hectare irigate in urmatorii doi ani. De asemenea, am prezentat masurile de dezvoltare a sistemului national antigrindina”, a spus Dancila.
Totodata, sefa Guvernului a discutat cu oficialul european si despre obiectivele majore ale Romaniei pe durata mandatului la presedintia Consiliului Uniunii Europene si a reafirmat importanta pe care tara noastra o acorda coeziunii proiectului european.
“In acest sens, politica agricola comuna, alaturi de politica de coeziune, joaca un rol important in generarea de crestere economica si convergenta economica si sociala. In context, am reiterat pozitia Romaniei pe principalele subiecte circumscrise Politicii agricole comune. Suntem in favoarea continuarii convergentei platilor directe, care vor contribui la reducerea diferentelor dintre subventiile directe ale statelor membre din est fata de cele din vestul Europei. In acelasi timp, credem ca ar trebui sa se utilizeze la calculul subventiei suprafata solicitata intr-un an mai recent, respectiv 2018 si nu 2016. Sustinem mentinerea unui nivel adecvat al bugetului Politicii agricole comune, reducerea acestuia riscand sa adanceasca decalajele de dezvoltare intre regiuni, dar si intre statele membre. Dorim cresterea fondurilor alocate dezvoltarii rurale. Consideram ca reducerea de 16% si intentia de crestere a ratei de cofinantare nationala vor afecta grav dezvoltarea zonelor de munte, a zonelor defavorizate, a agriculturii ecologice, masurile de clima si mediu, investitiile in inovare si dezvoltarea de cunostinte”, a mai declarat Dancila.
Potrivit acesteia, Romania se opune propunerii de plafonare obligatorie a subventiilor agricole.
“”O astfel de masura ar afecta grav fermele mari, competitive, dar si pe cele mijlocii, fara a contribui cu adevarat la restructurarea fermelor necompetitive. Propunerea noastra este de a lasa la latitudinea statelor membre decizia privind plafonarea sau plata predistributiva cu cresterea procentului acesteia la 25 – 30% pentru fermele mari. Sustinem continuarea aplicarii schemelor de plata pentru tinerii fermieri si pentru fermele mici cu sprijin cuplat, precum si o politica simplificata in sensul debirocratizarii. Sunt convinsa ca impreuna vom reusi sa continuam la nivel national buna cooperare pe care am avut-o la nivel european si am incredere ca domnul comisar va avea o abordare obiectiva in ceea ce priveste Romania”, a mai spus Dancila.?
Ministerul Agriculturii vrea sa dea un ajutor de stat de 80 milioane euro drept compensatie pentru pagubele cauzate de pesta porcina africana
Ministerul Agriculturii vrea sa instituie o schema de ajutor de stat de 80 milioane euro pentru compensarea pagubelor cauzate de pesta porcina africana in gospodariile populatiei, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului publicat in dezbatere pe site-ul ministerului.

“Valoarea maxima totala a schemei pentru intreaga perioada de aplicare este echivalentul in lei a 80 milioane euro. Platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie a anului precedent anului in care se efectueaza platile”, se arata in proiect.
Perioada de depunere a cererilor de plata incepe cu luna octombrie a acestui an, dar nu mai devreme de primirea Deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat, si se incheie cu luna octombrie a anului 2020.
“Ajutorul de stat reprezinta o masura compensatorie acordata crescatorilor de porcine, persoane fizice ale caror animale au fost sacrificate la greutati aflate sub greutatea standard de valorificare de 110 kg, care cresc porcine pentru consum familial, sezonier, traditional in perioada sarbatorilor de Craciun dar si pentru valorificarea pe piata libera, in aceeasi perioada si obtinerea unor minime venituri care sa le permita reluarea productiei agricole pentru anul urmator”, arata nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Resursele financiare necesare acordarii ajutorului de stat se incadreaza in limitele de cheltuieli aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anii 2019 si 2020, spun autorii documentului.
“In contextul epidemiologic actual al evolutiei pestei porcine africane in state terte vecine si pe teritoriul Uniunii Europene in Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Cehia si Romania, se impune luarea de masuri urgente pentru combaterea acestei boli pe teritoriul Romaniei”, se mentioneaza in proiect.
ANSVSA: Pesta porcina africana evolueaza in 207 localitati din 12 judete; peste 230.000 de porci au fost sacrificati
Pesta porcina africana evolueaza in 207 localitati din 12 judete, cu un numar total de 898 de focare (dintre care 13 in exploatatii comerciale industriale, unul in abatorul apartinand unei ferme si unul intr-o exploatatie comerciala de tip A) si 57 de cazuri la mistreti, a anuntat, joi, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
In total au fost eliminati 232.722 de porci afectati de boala, de la data confirmarii prezentei virusului in tara noastra, pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *