A fost inaugurat Ateneul Roman

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


A fost inaugurat Ateneul Roman

A fost inaugurat Ateneul Roman
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Ateneul Roman este o sala de concerte din Bucuresti, cladire situata pe Calea Victoriei in Piata Revolutiei (fosta Piata Palatului). Tot aici se afla sediul Filarmonicii "George Enescu".

Locul unde s-a ridicat Ateneul apartinea familiei Vacarestilor. In 1886 a inceput constructia actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscriptie publica, la indemnul Dati un leu pentru Ateneu. Planurile cladirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron astfel incat sa poata folosi fundatia deja turnata a manejului inceput de "Societatea Equestra Romana".

Cladirea este precedata de un peristil, sprijinit pe sase coloane ionice. Sub peristil se afla cinci medalioane in mozaic care ii reprezinta pe cinci mari domnitori ai tarii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu si Matei Basarab. Constructia se termina cu o cupola bogat decorata.

In interior, sala de concerte are 600 de locuri la partere si 52 de loji. Deasupra lojilor, de jur imprejurul tamburului cupolei, cu exceptia locului unde se afla scena, se desfasoara o fresca lata de 3 metri si lunga de 70 de metri, opera a pictorului Costin Petrescu. Fresca este alcatuita din 25 de scene reprezentative din istoria Romaniei.

Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

2007-2011 News20.ro --