A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice ("Teatrul Fenix") din Venetia cu o opera de Giovanni Paisiello

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice ("Teatrul Fenix") din Venetia cu o opera de Giovanni Paisiello

A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice (
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice ("Teatrul Fenix") din Venetia cu o opera de Giovanni Paisiello.

Teatrul La Fenice (Teatrul Fenix) este principalul teatru liric din Venetia. A fost distrus de flacari in repetate randuri, insa de fiecare data a fost refacut. Este sediul unei importante stagiuni de opera si a Festivalului international de muzica contemporana.

Edificiul a fost construit cu foarte mare repeziciune, in cuda unor acerbe polemici cu privire la proiect. A fost inaugurat pe 16 mai 1792 cu o opera a lui Giovanni Paisiello, I giochi di Agrigento (Jocurile din Agrigento). Concursul pentru proiect a fost publicat la intai noiembrie a anului 1789, iar lucrarile au fost incepute in aprilie 1790 sub directia lui Giannantonio Selva.

Prima data a fost distrus de flacari pe 13 decembrie 1836, indata insa a fost reconstruit identic "originalului".

In cursul sec. al XX-lea a fost sediul a nenumarate premiere de opere lirice ale unor mari autori italieni, precum; Gioachino Rossini (Tancredi in 1813 si Semiramide in 1823), Vincenzo Bellini (I Capuleti e i Montecchi in 1830 si Beatrice di Tenda in 1833) si Giuseppe Verdi (Ernani in 1843, Attila in 1846, Rigoletto in 1851, La traviata in 1853 si Simon Boccanegra in 1857). De amintit ca tocmai La traviata, la premiera, a fost copios fluierata de publicul teatrului.

In 1937 teatrul venetian a fost restaurat pe baza proiectului lui Eugenio Miozzi.

Pe 29 ianuarie 1996 a fost complet distrus de un incendiu provocat, focul - conform datelor finale ale anchetei - a fost pus de electricianul Enrico Carella, cu intentia de a evita penalizarile contractuale pentru o mare intarzaiere in lucrarea pe care o angajase.

Teatrul a fost si de aceasta data refacut in stilul celui precedent (cu aproximativ 8 ani mai inainte). Pe 14 decembrie 2003 a fost inaugurat cu un concert dirijat de Riccardo Muti, care a deschis celebrarile unei Saptamani inaugurale.

Pe tot timpul lucrarilor, reprezentarile lirice venetiene au fost tinute la «Palafenice», o structura provizorie edificata numai pentru acest scop pe Tronchetto, si la Teatrul Malibran.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
© 2007-2011 News20.ro --