Are loc primul Conciliu de la Niceea

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Are loc primul Conciliu de la Niceea

Are loc primul Conciliu de la Niceea
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Primul conciliu de la Niceea (astazi İznik, in Turcia) a fost primul conciliu ecumenic. S-a desfasurat in anul 325.

La acest prim conciliu (sinod) ecumenic, convocat de imparatul Constantin cel Mare au participat dupa unele marturii 200, dupa altele 318 episcopi din tot tinutul crestin, mai putin de la iudeii crestini si de la Biserica Mar Thoma. Sinodul a discutat problemele ridicate de Arius din Alexandria. Acesta sustinea ca Iisus din Nazaret nu ar fi fiul lui Dumnezeu nascut din vesnicie, ci doar o creatura a Tatalui care in singuratatea lui l-ar fi creat pe Iisus si l-ar fi infiat. Discutia centrala a acestui sinod se poarta in jurul termenului de "homoousios" (cosubstantial, de aceeasi fiinta). Arius propunea formula "homiousios" (de fiinta asemanatoare), in sensul ca Iisus ar fi primit o fiinta asemanatoare Tatalui si nicidecum aceeasi fiinta. De asemenea, doctrina ariana sustine ca: «a fost o vreme cand Fiul nu exista », adica Fiul ar fi fost o creatura superioara, dar totusi doar o creatura.» Exact acest lucru e lamurit de sinodul I de la Niceea: Iisus Christos este «de o fiinta» (homoousious) cu Tatal». Fiul este «nascut, iar nu facut». Primele opt articole ale simbolului niceno-constantinopolitan reprezinta formula dogmatica adoptata de acest sinod.

Se considera ca acest conciliu a fost prezidat de catre Alexandru, papa Alexandriei. In general este acceptat ca au participat 318 episcopi, dar cifrele variaza (Socrate Scolasticul, Epifanie de Salamina si Eusebiu de Cezareea vorbesc de 250; Eustatiu de Antiohia: 270; Atanasie de Alexandria, in jur de 300; Gelasiu de Cizic, peste 300). Istoricii moderni sunt de parere ca cifra de 318 episcopi este amplificata simbolic, probabil in legatura cu numarul barbatilor inarmati ai lui Abraham din Geneza (14,14).

Printre participanti s-au numarat si Eustatiu al Antiohiei, Macarie al Ierusalimului, Ossiu de Cordoba, precum si diaconii Vit si Vicentiu, diaconi de la Roma (delegatii papei Silvestru I), acestia din urma fiind si primii semnatari. Desi numarul de mai sus este impresionant, numarul celor invitati de imparatul Constantin a fost cu mult mai mare, 1800, adica toti episcopii bisericii crestine din acea vreme. De asemenea, fiecare episcop a avut voie sa ia cu sine doi preoti si trei diaconi, situatie in care numarul total al participantilor a fost semnificativ mai important.

Tot cu acest prilej s-au adoptat si 20 de canoane care s-au referit la (pe canoane):

1. cei care se mutileaza sau cer sa fie mutilati sa nu fie primiti in cler;
2. cei de curand botezati sa nu fie promovati de indata la Ordul sacru (i.e. in cler);
3. viata clandestina a clericilor;
4. cerinte pentru a fi consacrat episcop;
5. situatia celor excomunicati si datoria de a tine sinod de doua ori pe an in fiecare dioceza;
6. precedenta anumitor sedii episcopale; consensul mitropolitului pentru a fi consacrat episcop;
7. episcopul Ierusalimului;
8. atitudinea fata de catari;
9. promovarea la preotie fara examenul recerut;
10. cei care si-au renegat credinta in timpul prigoanei si apoi admisi intre clerici;
11. renegarea propriei credinte de catre mireni;
12. cei care au parasit lumea pentru viata consacrata si apoi s-au intors la ea;
13. penitentii care cer Euharistia pe patul mortii;
14. despre catecumenii lapsi (care au cedat in timpul prigoanei);
15. despre clericii care se muta din loc in loc;
16. despre clericii care nu locuiesc in bisericile pentru care au fost alesi;
17. despre clericii camatari;
18. locul diaconilor la celebrarile liturgice si randul lor la impartasanie;
19. despre cei care vin in Biserica catolica de la eroarea (erezia) lui Paul din Samosata si despre diaconese;
20. in zilele de duminica si in perioada Cincizecimii nu trebuie sa se faca rugaciuni in genunchi.
Data celebrarii Pastilor.
Marturisirea de credinta a celor 318 Parinti prezenti in Conciliu.

Se pare ca episcopii participanti ar fi elaborat si o scrisoare catre egipteni.

Sinodul I ecumenic prezinta o deosebita importanta prin aceea ca a fost prima adunare a episcopilor din intreaga biserica, imprejurare in care s-au dezbatut probleme doctrinale fundamentale si s-au luat decizii majore care privesc dreapta credinta si unitatea bisericii. El reprezinta si o cotitura brusca in modul in care au fost priviti crestinii: daca inainte ei erau crunt persecutati, Constantin cel Mare s-a aratat un fervent sustinator al lor, sinodul insusi fiind deschis in prezenta imparatului.

Crezul de la Niceea
Cred intr-unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, facatorul cerului si al pamantului, al tuturor vazutelor si nevazutelor.

Si intr-unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu unul nascut, care s-a nascut din Tatal mai inainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat; nascut, nu facut, cel de-o fiinta cu Tatal, prin care toate s-au facut.

Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire s-a pogorat din ceruri si s-a facut om, de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, si s-a facut om.

Si s-a rastignit pentru noi in timpul lui Pontiu Pilat, a patimit si s-a ingropat si a inviat a treia zi, dupa Scripturi.

Si s-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a carui Imparatie nu va avea sfarsit.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
© 2007-2011 News20.ro --