Atacul de la Pearl Harbour

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Atacul de la Pearl Harbour

Atacul de la Pearl Harbour
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Inceputul celei de-a doua conflagratii mondiale a gasit Statele Unite, ca si in cazul precedentului razboi, neutre. Tendintele expansioniste ale Japoniei, in Pacific si Asia afectau sfera de influenta a americanilor. Cum insa opinia publica americana nu voia intrarea tarii in razboi, presedintele Roosevelt a fost obligat sa pastreze in continuare neutralitatea, ajutand cu armament si logistica puterile aliate.

Motivul intrarii in razboi a aparut atunci cand, la 7 decembrie 1941, japonezii au atacat prin surprindere, fara declaratie prealabila de razboi, baza militara americana de la Pearl Harbour. Surse recente par totusi sa acrediteze ideea ca spionajul american avertizase asupra acestui atac, dar el a fost lasat sa se intample pentru a oferi SUA doritul casus belli. Atacul a avut loc in dimineata zilei de 7 decembrie 1941, la ora locala 7:40. Toata noaptea precedenta, sase port-avioane nipone se apropiasera in tacere de Hawaii, nefiind detectate de americani.

La emiterea codului de atac (faimosul Tora! Tora! Tora!), 350 de avioane s-au napustit asupra bazei de la Pearl Harbour, considerata de militaristii niponi „un cutit la beregata Japoniei”. Atacul a durat mai putin de doua ore, dar pierderile americane au fost considerabile: 2335 morti, 8 vase mari de lupta scufundate, dintre care 3 distrugatoare, 188 de avioane distruse si alte 155 grav avariate. Totusi, faptul ca cele trei port-avioane americane nu se aflau in port, precum si ca nu au fost atinse depozitele de combustibil si nici baza de submarine, le-a permis americanilor sa refaca puterea flotei din Pacific in mai putin de un an. A doua zi dupa acest atac marsav, Roosevelt decreta intrarea Americii in razboi, de asta data in asentimentul intregului popor american.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

© 2007-2011 News20.ro --