Batalia de la Calugareni. Mihai Viteazul a infrant oastea otomana condusa de marele vizir Sinan Pasa

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Batalia de la Calugareni. Mihai Viteazul a infrant oastea otomana condusa de marele vizir Sinan Pasa

Batalia de la Calugareni. Mihai Viteazul a infrant oastea otomana condusa de marele vizir Sinan Pasa
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Batalia de la Calugareni, 23 august 1595, a fost unul dintre cele mai importante evenimente din istoria militara a poporului roman. La Calugareni, oastea condusa de Mihai Viteazul a obtinut o stralucita victorie asupra ostilor otomane invadatoare conduse de Sinan Pasa.

Raportul de forte era net favorabil oastei otomane. Intr-un raport al ambasadorului Spaniei, era scris:

"...dintr-o parte au intrat in lupta 20.000 de oameni ai marelui vizir, de cealalta parte cei 10.000 de mobilizati din partea Valahiei, multi mai putini comparativ cu puterea turca".
In fapt, asa cum precizeaza aceiasi sursa, cei 20.000 de militari reprezentau doar avangarda turceasca. Alte izvoare apreciaza efectivele otomane la 70.000 – 180.000 de oameni. In ceea priveste efectivele oastei romanesti, se poate aprecia ca Mihai Viteazul a avut sub comanda sa cel mult 16.000 de militari si de un parc de artilerie de 12 tunuri mari de camp. Acest raport de forte net defavorabil romanilor explica alegerea facuta de voievod pentru terenul de la sud de Calugareni, care era impadurit, mlastinos, strabatut de raul Neajlov, in care deplasarea atacatorilor se putea face numai pe un singur drum, cu un punct obligatoriu de trecere peste podul ingust de peste rau. In acest spatiu, superioritatea numerica a turcilor nu a putut fi valorificata, configuratia terenului impunand atacul in valuri, fara a fi cu putinta desfasurarea larga pe flancuri. Batalia de la Calugareni a cuprins trei faze, cu continut, desfasurari si trasaturi diferite.

Prima faza a bataliei s-a petrecut in dimineata zilei de 23 august 1595 si s-a caracterizat prin atacuri de tatonare ale celor doi adversari. In zori, cavaleria romana a atacat prin surprindere cavaleria otomana din fata Calugarenilor, impingand-o peste raul Neajlov. Mihai si-a constituit dispozitivul de lupta din 10.000 de osteni pe doua linii, cu zece tunuri, pe malul nordic al raului. Rezerva de 6.000 de oameni aflati sub comanda lui Albert Kirįly, in randurile careia se aflau si ostenii secui trimisi in ajutor de principele Ardealului, a fost amplasata la distanta destul de mare, la nord-vest de Calugareni. Aceasta amplasare a rezervelor urmarea sa faca fata unui eventual atac otoman care s-ar fi produs dinspre Singureni. Pericolul s-a dovedit real, intr-acolo aveau sa actioneze fortele otomane ale lui Hasan Pasa, beilerbeiul Rumeliei.

Dupa ce cavaleria sa a fost respinsa, Sinan Pasa a trimis in lupta o grupare de 12.000 de luptatori. Dupa ce i-a lasat pe turci sa treaca peste rau, Mihai Viteazul i-a supus unui puternic bombardament de artilerie, dupa care i-a atacat in forta, alungandu-i la sud de Neajlov. Prima faza a bataliei s-a incheiat in favoarea romanilor.

A doua faza a bataliei a inceput la pranz. Sinan Pasa a hotarat sa angajeze in lupta toate fortele de care dispunea. Ienicerii au atacat frontal peste pod, in timp ce o grupare comandata de Mehmet Satirgi Pasa, (cel care trebuia sa fie numit beilerbei al Žarii Romanesti), a efectuat o manevra de invaluire prin est. In acelasi timp, beilerbegul Rumeliei, Hasan Pasa a efectuat o manevra larga de invaluire prin vest. Lovitura ienicerilor a fost extrem de puternica. Pentru a largi frontul de atac, ienicerii au folosit pe langa podul deja existent, si busteni si scanduri asezate peste mlastina. Artileria, archebuzierii si infanteria romana au reusit sa opreasca atacul. In acelasi timp insa, spahii din flancul drept al otomanilor au trecut raul printr-un vad, si au amenintat intreaga intreaga aripa stanga a romanilor. Atacat cu putere frontal si din flanc, Mihai a ordonat retragerea esalonului intai catre rezervele din spatele Calugarenilor, din cauza presiunii inamicului romanii fiind nevoiti sa abandoneze tunurile. Dupa ce s-a terminat retragerea si toate trupele romane s-au reunit, inaintarea turcilor a fost oprita.
Ultima faza a bataliei s-a desfasurat in dupa-amiaza aceleiasi zile si s-a materializat intr-o puternica ofensiva a romanilor. Inaintea de inceperea atacului, capitanul Cocea si oamenii lui s-au reintors dintr-o misiune de recunoastere, voievodul roman avand la dispozitie un numar de soldati odihniti, care nu participasera inca la lupta. Mihai Viteazul a hotarat sa execute un puternic contraatac, o lovitura combinata frontala si o manevra de invaluire pe flancul stang al inamicului. Satirgi Pasa a fost respins catre ieniceri. Otomanii au fost inghesuiti intr-un spatiu foarte ingust din nordul Neajlovului, avand podul in spate ca singura cale de retragere. Contraatacul s-a prelungit pana la pod, toate tunurile au fost recuperate, iar focul artileristilor romani si al archebuzierilor a provocat pierderi foarte grele turcilor. Incercand sa stabilizeze situatia, Sinan Pasa a avansat in fruntea trupelor de elita. Retragerea turcilor in fata atacurilor continui ale romanilor s-a transformat in debandada in momentul in care detasamentul de 400 de calareti ai capitanului Cocea a atacat spatele armatei otomane si tabara aflata langa satul Hulubesti. In deruta care a cuprins armata otomana, valul fugarilor a antrenat si garda lui Sinan Pasa si pe marele vizir, care a fost aruncat in mlastina, de unde a fost salvat de un credincios al sau. Doar aparitia fortelor lui Hasan Pasa in flancul drept al romanilor i-a ferit pe otomani de dezastru. Mihai Viteazul a intrerupt urmarirea fugarilor si si-a concentrat atacul cu atata impetuozitate impotriva noilor intrati in lupta, incat Hasan Pasa, cuprins de panica, a parasit in fuga, in fruntea calaretilor sai campul de lupta.

Un numar de 7.000 de otomani au cazut pe campul de lupta, iar tunurile acestora si un steag verde al profetului au cazut in mainile romanilor. Prin victoria obtinuta la Calugareni, Mihai reusise sa atinga principalele obiective: a provocat pierderi importante dusmanului, l-a demoralizat si intarziat avansarea turcilor, a castgat timpul necesar pentru concentrarea fortelor antiotomane.

Intr-un consiliu de razboi, Mihai Viteazul a hotarat sa se retraga catre munti, unde avea sa astepte ajutoare din Transilvania si Moldova. Replierea s-a executat noaptea, aplicandu-se o stratagema care a tinut sub tensiune tot timpul armata otomana. O cronica otomana a consemnat ca romanii au "aprins focuri ... si au manat cu steagurile o cireada de bivoli cu tipete si zgomote" si de asemenea au provocat explozii. Dimineata, cand marele vizir a vrut sa reia atacul, a vazut ca armata romana se retrasese. Dupa ce s-a retras prin Targoviste, de unde a luat toate lucrurile de valoare, armata lui Mihai Viteazul s-a oprit in tabara de la Stoienesti, de langa pasul Bran-Rucar, unde a ocupat o pozitie avantajoasa de aparare.

In acest timp s-a produs interventia militara a Poloniei in Moldova, domnitorul Stefan Razvan, unul dintre cei mai credinciosi aliati ai lui Mihai, a fost alungat de pe tron de Ieremia Movila. Pe parcursul intregului an 1595, situatia politica din Moldova a ramas neclara, aici existand de facto doi domnitori: Ieremia Movila pe tron si Stefan Razvan cu oastea lui, retras mai intai la Trotus si mai apoi in Muntenia.

Dupa infrangerea suferita la Calugareni, reorganizandu-si oastea, Sinan Pasa a inaintat prudent catre Bucuresti. Cum intentia lui era sa transforme Žara Romaneasca in pasalac, Satirgi Mehmed Pasa a fost numit beilerbei si a primit sub comanda o garnizoana puternica de 10.000 de oameni, care trebuia sa construiasca santuri de aparare si valuri din pamant intarit cu barne si cu captuseala din lemn. Dupa acest moment, Sinan Pasa s-a indreptat catre Targoviste, unde a ajuns in primele zile ale lui septembrie. Si aici a ordonat construirea unor intariri din pamant, aparate de 1.500 de oameni si 30 de tunuri. Grosul armatei turcesti s-a indreptat catre Stoienesti. Aici otomanii au ocupat o pozitie in fata armatei lui Mihai. Din prudenta, dar si datorita altor factori, (conditiile foarte grele de teren, pierderile mari suferite pana in acel moment, lipsa ajutorului din partea tatarilor, cat si datorita faptului ca numerosi otomani s-au imprastiat dupa prada), Sinan Pasa nu a atacat.

Pe 6 septembrie, principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, a sosit in ajutorul aliatului sau cu aproximativ 7.500 de calareti. Alaturi de acestia, s-au adunat la inceputul lui octombrie 1.500 de militari din Imperiul Habsburgic si 300 de calareti din Toscana.

Aceste forte reunite aveau sa incepa pe 15 octombrie marsul impotriva otomanilor, care au fost infranti la Targoviste (18 octombrie), Bucuresti (22 octombrie), si Giurgiu (26 octombrie).
Nume
Comentariu
1. La 02-Mai-2011 21:21:25, anton a spus:

e forte tare imi place;)

2. La 15-Apr-2011 21:03:08, a spus:

e bn dar nu se aude nimic sa fie povestita batalia chear nu se aude dar ce sa zic aha ................aaaaaaa

3. La 15-Apr-2011 21:03:07, a spus:

e bn dar nu se aude nimic sa fie povestita batalia chear nu se aude dar ce sa zic aha ................aaaaaaa

4. La 13-Apr-2011 17:47:22, buza a spus:

povestire de kkt

5. La 28-Mar-2011 20:27:01, iuliana a spus:6. La 22-Mar-2011 23:00:03, nicoleta a spus:

vreau rezumatul actiuni prezentate in text balada culta pasa hassan

7. La 22-Mar-2011 21:12:58, manu a spus:

e cam lunga si am avut mult de scris la romana ce haspa :)

8. La 21-Mar-2011 20:05:32, ma pupi a spus:

macar iau un 10

9. La 21-Mar-2011 19:42:22, theo a spus:

adriane ia fa tu una mai buna

10. La 15-Mar-2011 16:59:16, guta a spus:

eu as fi vrut ideile principale

11. La 10-Mar-2011 16:43:28, a spus:

aaaa scz fara mai

12. La 10-Mar-2011 16:42:19, deni a spus:

esti prost pavlomai adrian fa u mai bn daca te dai mare si tare si este cea mai buna povestire pe care am citito

13. La 22-Feb-2011 20:44:42, ALEX a spus:

e prea lunga si nu e din nici o carte

14. La 22-Feb-2011 20:43:33, a spus:

eu as fi vrut sa fie mai scurta si dintro carte

15. La 06-Feb-2011 12:25:08, simi a spus:

eu am vrut povestirea mai pe scurt,dar e bn si asa

16. La 18-Ian-2011 15:47:17, pavlov adrian a spus:

naspa cea mai proasta poveste

17. La 13-Dec-2010 11:38:01, alynutsha a spus:

e frumoasa istoria dak o intelegi :P cat dsp referat ...bunikel...:D

18. La 02-Dec-2010 11:25:07, alexandra a spus:

nu imi prea place

19. La 30-Sep-2010 23:21:00, a spus:

eu+cos

20. La 30-Sep-2010 23:19:43, kimi a spus:

istoria e naspa

21. La 30-Sep-2010 23:18:29, kimi a spus:

super

22. La 08-Sep-2010 23:15:45, andreea a spus:

nu place deloc e prea mare

23. La 17-Mai-2010 20:42:18, Eu\\\'s a spus:

Pai asta este bine, dar nu stiu unde voi citi ce istoric si scriitor a descris Bătălia de la Călugăreni...

24. La 17-Mai-2010 20:38:57, ce istoric si scriitor a descris Bătălia de la Călugăreni. a spus:

ce istoric si scriitor a descris Bătălia de la Călugăreni.

25. La 17-Mai-2010 20:38:11, Eu\\\'s a spus:

Spuneti ce istoric si scriitor a descris Bătălia de la Călugăreni. PLS

26. La 17-Mai-2010 20:36:24, Eu\'s a spus:

Dar nu stiu ce istoric si scriitor a descris Bătălia de la Călugăreni.

27. La 25-Apr-2010 11:54:02, Besliu Silviu Andrei a spus:

la fel ca adina e prea lunga si trebuia prescurtata dar totusi mia placut si mia adus o nota buna

28. La 25-Apr-2010 11:15:45, Stefanache Adina a spus:

Este prea lunga,trebuia prescurtata,ca un fe de rezumat sau ceva de genul.Nu prea imi place petru ca scrie absolut tot de la a la z.

29. La 19-Apr-2010 19:00:15, GraSsU BoSs_SmEcHeRu@23 a spus:

Da ,mie mi-a placut...dar se gaseste mai mult pe wikipedia!!!

30. La 14-Apr-2010 21:34:22, marya a spus:

super tare ma ajutat f mult

31. La 24-Mar-2010 08:11:00, roberta a spus:

nu prea ma int astea........voiam altkva

32. La 15-Mar-2010 13:56:33, andreea a spus:

mai mare

33. La 10-Mar-2010 18:58:31, diana ..... a spus:

tot eu ........mai repede va rog ! multumesc !!

34. La 10-Mar-2010 18:57:23, diana a spus:

da ...tot eu .........va rog sa imi spuneti si mie unde gasesc programe distractive pt. istorie , pe net ........sui celor care , poate mai scriu acum comentariu , ii rog sa -mi scrie daca stiu .........varog ! cine stie sa-mi scrie pe messingerul dianitucris sau dienutza_frumusik_dya multumesc !!!!!

35. La 10-Mar-2010 18:54:01, diana a spus:

sa stiti ca scrie prea mic ...si puneti si voi mai putine informatii ca u trebui sa scot la imprimanta din saptamana-n saptamana la istorie si nu mai am tus ...asa ca sa aveti grija ce scrieti pe aici , sper ca saptamana viitoare sa se fii indeplinit porunca mea , cerinta pe care v-am dat-o .....asa o sa obtineti mai multe zambete decat incruntari ...ca aceasta pe care o fac eu acum ....la revedere !

36. La 07-Dec-2009 19:12:52, batalia de la muntenia a spus:Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

© 2007-2011 News20.ro --