Este folosita pentru prima data, pe un pacient, insulina in tratarea diabetului

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Este folosita pentru prima data, pe un pacient, insulina in tratarea diabetului

Este folosita pentru prima data, pe un pacient, insulina in tratarea diabetului
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Diabetul este o conditie medicala caracterizata prin hiperglicemie (nivel ridicat al concentratiei de glucoza in sange) persistenta sau variabila, mai ales dupa mancare. Toate tipurile de diabet au simptome si complicatii similare. Hiperglicemia poate duce la deshidratare si cetoacidoza. Complicatiile de termen lung sunt de ordin vascular si neurologic. Problemele vasculare sunt de 2 tipuri: macrovasculare si microvasculare; cele macrovasculare sunt reprezentate de maladia cardiovasculara (infarct, angina) si accidentul vascular cerebral (AVC); problemele microvasculare sunt nefropatia diabetica, grava maladie renala si retinopatia diabetica (problema care consta intr-o alterare continua si uneori brutala a retinei, fapt care poate conduce la orbire. Tot de natura microvasculara este si impotenta provocata de diabetul necontrolat, ca si o parte dintre problemele piciorului diabetic, care se manifesta printr-o lentoare a vindecarii plagilor pe extremitati, infectii repetate si dificil de tratat, cangrena cu risc de amputare, etc. O alta categorie de complicatii tardive ale diabetului sunt cele de ordin neurologic, anume neuropatia diabetica. Aceasta se manifesta prin pierderea senzatiei, simtului, in membrele inferioare (picioare) si dureri neuropatice (senzatii de durere, arsura, in picioare, fara cauze imediate externe).

Cele mai importante forme a diabetului sunt cauzate de o productie scazuta a insulinei in organism (diabet tip I) si sensibilate scazuta a tesuturilor la insulina (diabet tip II, forma mai comuna). Sensibilitatea scazuta a tesuturilor la insulina poate avea doua cauze: prima consta intr-un defect local, al celuleor, care fac ineficienta actiunea insulinei endogene, iar a doua consta in productia de insulina de proasta calitate, ineficienta in actiunea sa din motive care tin de ea insasi. Tipul I necesita tratementul cu insulina prin injectie, sau, mai nou, inhalare. Tipul II este tratat cu medicatie o lunga perioada, el necesitand aportul extern de insulina doar din momentul in care tratamentul oral nu mai este eficient in controlul concetratiei glucozei sanguine (tipul 2 este caracterizat printr-o insulinemie ridicata (ca efect compensatoriu), fapt care duce, in timp, la epuizarea capacitatii endogene de secretie; noile medicamente orale care ridica sensibilitatea celulor la insulina au tendinta sa protejeze functia de secretie, in contrast cu cele care dimpotriva, isi bazeaza actiunea pe stimularea acesteia).

Factori care pot cauza diabetul tip II includ: regimul sedentar de viata si abundenta calorica a dietei moderne, fapt concertizat in obezitate sau macar indici ai masei corporale ridicati, fumatul de tutun, o marire a nivelului de cholesterol, tensiune (presiunea) arteriala inalta.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

2007-2011 News20.ro --