Krakatau: incep semnele prevestitoare ale celei mai distrugatoare eruptii din istoria omenirii

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Krakatau: incep semnele prevestitoare ale celei mai distrugatoare eruptii din istoria omenirii

Krakatau: incep semnele prevestitoare ale celei mai distrugatoare eruptii din istoria omenirii
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Krakatau: incep semnele prevestitoare ale celei mai distrugatoare eruptii din istoria omenirii.

Krakatau (sau Krakatoa) este unul dintre cei mai renumiti vulcani ai lumii si cel mai destructiv din istoria omenirii dupa eruptia din 1883. Este situat in Indonezia, in stramtoarea Sunda, la 50 de km de coasta de vest a insulei Java si la 40 de km de insula Sumatra.

La 27 august 1883 s-a inregistrat cea mai catastrofala eruptie din istorie. Atat explozia, cat si cantitatea de materie aruncata in aer au depasit valorile inregistrate pana atunci. La fel zgomotul detonatiei.

Semne premergatoare eruptiei au aparut la 20 mai in acelasi an, cand vulcanul Poeboewetan din nordul insulei Rakata a iesit fum si cenusa, cu un jet de 11 km. Exploziile minore avau o frecventa de 10 minute, iar marea eruptie a fost precedata si trei explozii mai mari. S-au inregistrat cutremure de pamant de intensitate mica cu un an mai devreme.

La 26 august 1883 (data locala 27 august, ora locala 10 a.m.), cand Krakatau a erupt prima data violent, jetul de cenusa avea o lungime de 27 de km. A doua zi, dimineata, au urmat alte trei explozii. Ultima a fost cea care a aruncat in aer doua treimi din nordul insulei Rakata. Jetul de cenusa a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distanta, in insula Rodriguez. Acest zgomot a fost inregistrat ca fiind cel mai mare zgomot auzit pe pamant. In seara zilei de 27 august s-a mai inregistrat o explozie puternica, care a dus la surparea completa a partii nordice a insulei Rakata.

Cele patru explozii din 26-27 august au emis o energie echivalenta cu 200 megatone de TNT. Cea mai mare dintre explozii a fost cea de-a treia, estimata la echivalentul a 150 de megatone de TNT. Indexul megnitudinii a fost de 6 VEI, numit si "colosal". In comparatie, bomba de la Hiroshima a avut 20 de kilotone. Magma aruncata in aer a fost de aproximativ 125 km cubi.

Inainte de eruptie, insula a avut o latime de 5 km si o lungime de 9 km. Dupa eruptie, doua treimi din insula au explodat, insulele Lang si Polish Hat au disparut. A ramas doar o treime din insula initiala. Aproximativ 23 km patrati din insula s-au scufundat. Au mai ramas cateva insulite care arata forma initiala a insulei.

Vulcanul detine recordul in toate efectele unei eruptii, roca aruncata in aer fiind de peste 20.000 metri cubi. Vulcanul se pregatea zgomotos de peste patru ani. Cand s-a inseninat, s-a observat ca cea mai mare parte a conului vulcanului Krakatau disparuse. In scurt timp, din apa s-a ridicat o noua insula, careia i s-a dat numele Anak Krakatau ("copilul lui Krakatau"). Acest vulcan are actualmente o altitudine de 200 de metri.
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu
2007-2011 News20.ro --