Lucretiu Patrascanu, unul din liderii PCR, este executat in inchisoare

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


Lucretiu Patrascanu, unul din liderii PCR, este executat in inchisoare

Lucretiu Patrascanu, unul din liderii PCR, este executat in inchisoare
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Este executat in inchisoarea Jilava, dupa un simulacru de proces, Lucretiu Patrascanu, unul din liderii PCR, participant de seama la infaptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog si publicist, profesor la Universitatea Bucuresti, ministru al Justitiei romane intre 19441948.

Lucretiu Patrascanu provenea dintr-o familie de intelectuali: tatal sau a fost istoricul si prozatorul D. D. Patrascanu (1872-1937), iar mama sa provenea dintr-o familie boiereasca.

Devine membru al Partidului Comunist in timpul studentiei, in anul 1919. El si cu Elek Kbls au fost singurii reprezentanti ai PCR la al 4-lea congres al Cominternului (Moscova, noiembrie-decembrie 1922). La intoarcere, a fost arestat si incarcerat la Jilava. La congresul de la Harkov din 1928, a sustinut, impotriva pozitiei oficiale, ca basarabenii sunt tot romani.

In 1931 este ales deputat din partea Blocului Muncitoresc-aranesc.

Este arestat in august 1940, apoi eliberat de guvernul national-legionar, in perioada cand Romania, aliata Germaniei, incerca sa pastreze relatii amicale cu URSS. In 1941, dupa Rebeliunea legionara, este din nou arestat si eliberat.

Impreuna cu Emil Bodnaras, este reprezentantul PCR la negocierile secrete cu PNL si PN, purtate cu scopul de a rasturna regimul lui Ion Antonescu. Dupa lovitura de stat a regelui Mihai din 23 august 1944, intra in noul guvern al lui Constantin Sanatescu. Este unul din reprezentantii Romaniei la semnarea armistitiului cu URSS, la 12 septembrie 1944, si la Tratatele de pace de la Paris, 1947.

In 1946, la Cluj, la un miting tinut in fata studentilor grevisti, isi incepe discursul cu cuvintele "Inainte de a fi comunist, sunt roman"

Va fi acuzat de nationalism burghez si arestat de proprii colegi de partid in 1948, dupa care este condamnat la moarte si executat in aprilie 1954. A fost reabilitat in anul 1968, din ordinul lui Nicolae Ceausescu.

Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

2007-2011 News20.ro --