S-a nascut Alexandru Macedonski, promotor al simbolismului in poezia romaneasca

news20.ro - revista presei online Revista presei online, stiri, sinteze, ziare, reviste


S-a nascut Alexandru Macedonski, promotor al simbolismului in poezia romaneasca

S-a nascut Alexandru Macedonski, promotor al simbolismului in poezia romaneasca
Trimite aceasta informatie pe Yahoo Messenger unui prietenComenteaza acest articolAboneaza-te la newsletter
Alexandru M. Macedonski (n. 14 martie 1854; d. 24 noiembrie 1920) a fost un poet si prozator; dramaturg; sef de cenaclu literar, publicist roman, de origine bulgara.

Nascut la Bucuresti in mahalaua "Precupetii-Noi", la 14 martie 1854, Alexandru Macedonski a fost nepotul lui Dimitrie Macedonski, capitan de panduri, participant la revolta din 1821 si adept al Eteriei. Tatal sau, colonelul (devenit apoi general) Al. Dimitrie Macedonski, a avut un rol foarte important in alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domnitor al celor doua provincii romanesti unite. A devenit Ministru de razboi al domnitorului Cuza. Mama sa, Maria, era fiica pitarului Dimitrie Paraianu din mica boierime olteneasca.

Cea mai mare parte a copilariei Alexandru a petrecut-o in satul natal al tatalui Adancata-Pometesti, pe valea Amaradiei, in judetul Dolj.

In toamna lui 1862, Alexandru Macedonski, a pasit pragul celei mai vechi (si mai importante, pe atunci) scoli primare a Craiovei din epoca sa, scoala de la biserica Obedeanu.

Dupa absolvirea cursurilor scolii primare, viitorul poet este inscris, in septembrie 1865, in prima clasa a Colegiului din Craiova

Plecat dupa absolvirea clasei a IV-a gimnaziala, la numai 16 ani, in strainatate, colinda de unul singur Austria, Italia, Elvetia, apoi din nou Italia, pentru a se stabili, in 1872, la Bucuresti.

Poezia lui Macedonski este eclectica, are elemente imprumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism.

Macedonski este si fondatorul revistei si cenaclului Literatorul, o grupare formata in 1880 ca reactie a influentei germane a gruparii Junimea. Poetul a incercat astfel sa relanseze caractarul neolatin al limbii si literaturii romane. Alexandru Macedonski a incurajat, la inceputurile activitatii lor scriitoricesti, numerosi tineri talentati, printre care George Bacovia, Tudor Vianu, pe care i-a publicat in revista sa - Literatorul. In 1873 scoate ziarul Oltul, iar in 1896 revista Liga ortodoxa in care vor debuta alti mari scriitori: Tudor Arghezi, Gala Galaction.

Teoretician al simbolismului si promotor al noii poezii: Arta versului (1890); Poezia viitorului (1892). A fost influentat de instrumentalismului poetului belgian René Ghil.

A fost ales ca membru post-mortem al Academiei Romane (in 2006).
Nume
Comentariu
Nu exista comentarii la acest articol / Comenteaza tu

Abonare newsletter

S-a intamplat astazi

Cele mai citite stiri

© 2007-2011 News20.ro --